درحالیکه تصاویر منتشرشده از هرمز در روزهای پس از تعطیلات سال جدید نشان میدهد که مسافران نوروزی این جزیره، در خلال سفر به هرمز خاک نقرهای این جزیره را همراه با خودشان بردهاند و به اکوسیستم چندهزار ساله سواحل هرمز آسیب جدی زدهاند، حالا محمد بنده، بخشدار هرمز در گفتوگویی ادعای غارت خاک هرمز را کذب میداند و به صراحت میگوید: «غارت خاک هرمز حرف کذب است. گفتهاند که با ماشینآلات خاک را بردهاند درحالیکه ما تاکنون چنین چیزی را در هرمز مشاهده نکردهایم. مسئله خاک بردن مسافران هم آنقدر جدی نیست».
دلیل نامگذاری دهماردیبهشت اما این است که نیروهای پرتغالی از ۲۱ تا ۳۰آوریل ۱۶۲۲میلادی و قریب ۴۰۰سال قبل سواحل جنوب ایران را پس از ۱۱۷سال حضور یا اشغال ترک کردند. برخی ۲۱ و بعضی ۳۰آوریل آوردهاند، اما روند ۹روزه درستتر است. شاهعباس در عهد صفویه و در سال۱۶۲۱ هرمز را از چنگ پرتغالیها درآورد و سال بعد در آوریل۱۶۲۲ و در پی رشادتهای لشکریان ایران به فرماندهی «امامقلیخان» خلیجفارس را ترک کردند.
روز ملی خلیجفارس، امسال رنگوبوی دیگری دارد. هرساله به مناسبت روز ملی خلیجفارس تمام ایران و بهویژه استانهای ساحلی جنوب کشور شاهد برگزاری جشنها، جشنوارهها و فستیوالهای مختلف بودند؛ مراسمی که هرساله به مناسبت سالروز اخراج اشغالگران متجاوز پرتغالی بعد از ۱۱۷سال تسلط جابرانه بر سواحل جنوبی کشور (۲۱آوریل ۱۶۲۲میلادی) در پی رشادتهای سپاه ایران به رهبری امامقلیخان، امیرالامرای فارس برگزار میشد. امسال اما خلیج تا همیشه فارس داغدار تعدادی از فرزندان خود است. مراسم روز ملی خلیجفارس امسال سوگوار کشتهشدههای انفجار روز شنبه (۶اردیبهشت) در بندر شهیدرجایی بندرعباس است.