به نظر میرسد زمان نفوذ انرژی هستهای به سیستم حملونقل تجاری در دریاهای جهان نیز فرا رسیده است. حالا به مرور گزارشهایی در رسانههای مختلف منتشر میشود که به بررسی مزایا و معایب بهره گرفتن از انرژی هستهای در ناوگان کشتیرانی جهانی میپردازند. استفاده از انرژی هستهای در بخش کشتیرانی مزایای زیستمحیطی امیدوارکنندهای دارد، زیرا شرکتهای کشتیرانی برای کاهش انتشار گازهای گلخانهای و دستیابی به پایداری تلاش میکنند.
نخستین روز اسفندماه سال گذشته بود که سعید رسولی، معاون وزیر راهوشهرسازی و سرپرست سازمان بنادر و دریانوردی ایران در همایش اقتصادی خزر، پیشنهاد تشکیل کنسرسیوم لجستیک دریایی خزر با حضور تمامی کشورهای حاضر در حاشیه این دریا را مطرح کرد. حالا و در فاصله تقریبا دوماه از ارائه این پیشنهاد، وزارت حملونقل روسیه اعلام کرد که روسیه و ایران برای ایجاد کنسرسیومی از شرکتهای کشتیرانی و بنادر دوکشور به توافق رسیدهاند.
مدیرعامل اسبق سازمان بنادر و دریانوردی گفت: بیشترین تخلیه و بارگیری در بنادر کشورمان به دوره برجام برمیگردد که تخلیه و بارگیری کانتینری به بالای ۳ میلیون TEUرسید اما پس از برجام این عدد به ۱.۵ میلیون TEU تنزل پیدا کرد و نصف شد، در واقع پس از برجام ترافیک خطوط لاینری در بنادر کشورمان به نصف رسید.
مدیرکل بنادر و دریانوردی سیستان و بلوچستان از راهاندازی خطوط جدید کشتیرانی تجاری و مسافربری از بندر چابهار به کشورهای دیگر در پی امضای تفاهمنامه توسعه همکاری با کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران خبر داد.
معاون اول وزیر حملونقل جمهوری ازبکستان و هیأت اقتصادی همراه، در دیدار با معان حمل و نقل وزیر راه و شهرسازی و سرپرست سازمان بنادر و دریانوردی ایران، راهکارهای توسعه همکاریهای حملونقلی و ترانزیتی میان دو کشور از جمله ایجاد مرکز لجستیک ازبکستان در بندر شهید رجایی را بررسی کردند.
از زمان اعلام ایده مسیر حملونقل بینالمللی ترانس خزر در سال۲۰۱۲، کریدور میانی به یکی از جاهطلبانهترین پروژهها در دنیای لجستیک تبدیل شده است. هدف این پروژه ایجاد یک پل تجاری بین چین و اروپا از طریق یک مسیر سریع و امن زمینی-دریایی و نیز دور زدن کریدورهای سنتی تحت سلطه روسیه است.
برنامه توسعه خطوط کشتیرانی ایران به نقاط مختلف جهان بهویژه بخشهای مختلف قاره آفریقا، با توجه به بازارهای موجود در آن منطقه، مدتی است که بهصورت ویژه در دستور کار مسئولان دستگاههای مختلف قرار گرفته است. هرچند کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران هنوز هم مانند بسیاری از سالهای گذشته درگیر تحریمهای غیرقانونی است، اما شاهد گسترش خطوط کشتیرانی کشور در سال۱۴۰۳ بودیم.