پایگاه خبری اقتصاد دریایی

کد خبر: ۸۶۶۴
۲۸ فروردين ۱۴۰۴ | ۱۵:۰۷

خیز قزاق‌ها برای انرژی‌های تجدیدپذیر آرال

در حال حاضر، بسیاری از کشورها با نیاز به ارائه تنوع منابع و در نظر گرفتن پایداری محیطی مواجه هستند. قزاقستان با این چشم‌انداز، سرمایه‌گذاری‌های خود را در انرژی‌های تجدیدپذیر به منظور تضمین تامین انرژی خود برای کاهش گازهای گلخانه‌ای به‌عنوان یکی از اهداف استراتژیک خود قرار داده است.
خیز قزاق‌ها برای انرژی‌های تجدیدپذیر آرال
به گزارش اقتصاددریایی، منطقه «قیزیل‌اوردا» از نظر پتانسیل انرژی به دلیل ویژگی‌های جغرافیایی و اقلیمی آن معروف است؛ به‌خصوص زمین‌های باز بزرگ، مدت تابش زیاد آفتاب و شرایط باد مناسب، این منطقه را برای سرمایه‌گذاری در انرژی بادی و خورشیدی مناسب می‌کند. سرمایه‌گذاری شرکت‌های انرژی مهم چین در منطقه نه‌تنها تولید انرژی را متنوع کرده، بلکه به توسعه منطقه‌ای و بهبود محیط‌زیست نیز کمک می‌کند.

جزئیات سرمایه‌گذاری قزاق‌ها در تجدیدپذیرها
به گزارش مرکز آنکسام؛ دریاچه آرال، توده آبی بزرگی است که در شمال‌غربی آسیای‌میانه و بین قزاقستان و ازبکستان قرار دارد و به‌عنوان چهارمین دریاچه بزرگ جهان شناخته می‌شود. این دریاچه با مساحت تقریباً ۶۷۰۰۰کیلومترمربعی خود، تا دهه۶۰ مکان مهمی برای تنوع زیستی و مرکز فعالیت‌های مهم اجتماعی-اقتصادی مانند ماهیگیری و آبیاری بوده است. با تغییر مسیر دورودخانه مهم تغذیه‌کننده دریاچه، آمودریا و سیری‌دریا در دوره اتحاد جماهیر شوروی برای پروژه‌های کشاورزی کوچک، سطح آب دریاچه به‌موقع شروع به کاهش کرد.
قزاقستان اولویت راهبردی‌اش را برای منابع انرژی تجدیدپذیر و دستیابی به اهداف بی‌نظیر کربن و حمایت از بهبود محیط‌زیست قائل است، به‌ویژه در مناطقی مانند حوزه دریاچه آرال که حجم بالایی از تخریب زیست‌محیطی را تجربه می‌کنند، هدفش هم حمایت از توسعه اقتصادی و هم دستیابی به احیای زیست‌محیطی با پروژه‌های انرژی‌های تجدیدپذیر است.
هدف از استفاده نیروگاه‌های خورشیدی و بادی، افزایش توان تولید انرژی منطقه، ایجاد فرصت‌های شغلی جدید و نوسازی زیرساخت‌هاست. در سال‌های اخیر، سرمایه‌گذاری‌های مهم زیادی در قزاقستان، به‌خصوص منطقه قیزیل اوردا، صورت گرفته است. در ژانویه‌۲۰۲۵، وزارت منابع آب قزاقستان اعلام کرد، به دلیل طرح حفاظتی که این کشور اجرا کرده است، ۴۲درصد افزایش حجم آب در بخش شمالی دریاچه آرال، در قلمرو قزاقستان وجود داشته است.
علاوه‌بر این، قزاقستان همکاری‌اش را با پروژه نیروگاه خورشیدی که غول انرژی چین نام دارد (Huadian) ،آغاز کرده و در چارچوب این پروژه، یک نیروگاه خورشیدی با ظرفیت ۴۰مگاوات در نزدیکی روستای کوسوینکی، متعلق به منطقه روستایی Yenbekshi در حال ساخت است. این پروژه که حدود ۱۱.۵میلیارد تنگه، واحد پول قزاقستان، هزینه در بر خواهد داشت، موجب ایجاد اشتغال برای بیش از ۱۰۰نفر از مردم محلی و ایجاد ۱۰موقعیت شغلی دائمی نیز هست.
هدف از این پروژه کاهش ۵۰۰۰ تن انتشار دی‌اکسیدکربن در سال است. یکی دیگر از سرمایه‌گذاری‌های بزرگ در این منطقه، پروژه نیروگاه بادی با ظرفیت ۵۰مگاوات است که در منطقه دریای آرال انجام می‌شود. هزینه سرمایه‌گذاری این پروژه ۱۷میلیارد تنگه برآورد شده و به‌عنوان بزرگ‌ترین سرمایه‌گذاری انرژی بادی در منطقه شناخته می‌شود. گفته می‌شود در چارچوب این پروژه، حدود ۲۰۰کارگر در مراحل ساخت کار خواهند کرد و با بهره‌برداری از کارخانه برای ۱۲نفر اشتغال دائمی فراهم می‌شود. علاوه‌بر این، هدف آن تقویت نیروی انسانی در منطقه از طریق ارائه آموزش بیشتر به کارشناسان داخلی در خارج از کشور در محدوده پروژه است.

نقش کشورهای خارجی چیست؟
سرمایه‌گذاری در انرژی‌های تجدیدپذیر در منطقه فقط به انرژی خورشیدی و بادی محدود نمی‌شود. شرکت انرژی ترکیه (آکسا انرژی) نیز با تحقق یک نیروگاه حرارتی خورشیدی ۲۱۵میلیارد تنگه و پروژه نیروگاه خورشیدی با ظرفیت ۳۰مگاوات گروه BI  در آرال نیز دامنه استراتژی تنوع انرژی در منطقه را تقویت می‌کند. چین نیز در چارچوب طرح کمربند و جاده، قصد دارد نفوذ اقتصادی خود را در آسیای‌مرکزی افزایش دهد و با صادرات فناوری‌های انرژی تجدیدپذیر خود، تحول انرژی در منطقه را رهبری کند.
موسسه اکولوژی و جغرافیایی سین کیانگ (XIEG) به‌عنوان بخشی از این ابتکارعمل یک سیستم آبیاری یکپارچه صرفه‌جویی در مصرف آب را برای کشت پنبه در منطقه دریای آرال ایجاد کرده و منطقه نمایش فناوری به وسعت ۲۵هکتار راه‌اندازی کرده است. این فناوری در ۲۰۰هکتار پیاده‌سازی شده و این سیستم در مقایسه با مزارع پنبه محلی دوبرابر از نظر عملکرد و صرفه‌جویی در آب موثرتر بوده است. پروژه‌های مشترک آغازشده در اطراف دریای آرال نه‌تنها تولید انرژی را افزایش می‌دهد، بلکه به قزاقستان اجازه می‌دهد همکاری انرژی بین‌المللی خود را تقویت و از چشم‌انداز توسعه سبز خود با گام‌های مشخص حمایت کند.

نتیجه‌گیری
پروژه‌های انرژی تجدیدپذیر که با مشارکت شرکت‌های چینی در منطقه قیزیل اوردای قزاقستان انجام می‌شود، کمک قابل‌توجهی به توسعه اقتصادی و زیست‌محیطی این منطقه می‌کند. به لطف این سرمایه‌گذاری‌ها، زیرساخت‌های انرژی منطقه تقویت می‌شود، فرصت‌های شغلی در حال افزایش است و پایداری زیست‌محیطی تضمین می‌شود. علاوه‌بر این، حضور فعال چین در منطقه یک شاخص مشخص از استراتژی قزاقستان برای ایجاد مشارکت‌های بین‌المللی در زمینه انرژی‌های تجدیدپذیر است.
موفقیت این پروژه‌ها منجر به ایفای نقش بیشتر انرژی‌های تجدیدپذیر در شکل‌گیری سیاست‌های انرژی قزاقستان و برنامه‌های توسعه منطقه‌ای در آینده خواهد شد. همچنین پروژه‌های انرژی در حوزه دریای آرال اثربخشی راه‌حل‌های منطقه‌ای را در مبارزه با تغییرات آب‌وهوایی نشان می‌دهد. به لطف سرمای‌گذاری‌های بین‌المللی، قزاقستان در حال پیشرفت جهت تبدیل‌شدن به یک قطب منطقه‌ای برای فناوری انرژی‌های تجدیدپذیر است. پروژه‌های انرژی‌های تجدیدپذیر جغرافیایی خشک‌شدن دریای آرال را از نظر اقتصادی و زیست‌محیطی دوباره کاربردی می‌کند.
 
منبع: اقتصاد سرآمد
ارسال نظر
نیازمندی‌ها
پیشخوان روزنامه