به گزارش
اقتصاددریایی، کاهش قیمت در بازارهای ارز و طلا از روزگذشته و همزمان با اعلام اخبار شروع مذاکرات غیرمستقیم میان نمایندگان جمهوری اسلامی ایران و ایالاتمتحده آمریکا در مسقط، پایتخت عمان، آغاز شد. پس از پایان دور نخست مذاکرات و اعلام رضایت طرفین از روند صحبتهای مطرحشده در این مذاکرات، روند کاهش قیمت ارز و طلا سرعت بیشتری به خود گرفت. روز گذشته و با آغاز روز کاری و فعالیت رسمی بازارها، علاوهبر کاهش قیمت دلار و طلا، بازار سهام نیز شاهد رشد انفجاری شاخصها بود.
طی چند روزگذشته، اخباری از آغاز مذاکرات سیاسی فارغ از سناریوهای مختلف پیرامون نتیجه آن، بازار سهام را سبزپوش کرد، بهطوریکه روزگذشته (یکشنبه ۲۴فروردینماه) پس از انتشار اخبار مثبت از مذاکرات ایران و آمریکا شاخص بورس با رشد ۶۲هزار واحدی به ۲میلیون و ۹۰۸هزار واحد رسید.
در بازار روز یکشنبه، ۸۶درصد نمادها مثبت بودند و تنها ۱۴درصد مابقی منفی معامله شدند. همچنین نمادهای وبملت، وتجارت و فولاد بیشترین ورود نقدینگی را دارا بودند و در مقابل ثفارس، بپویا و سیسکو روند منفی داشتند. در این بین، ارزش صفهای خرید رشد محسوسی را نسبت به روند معاملات روز شنبه داشتند و اما ارزش صفهای فروش افت ناچیزی را تجربه کردند. در نهایت میتوان گفت که در معاملات روز یکشنبه شاهد رکوردزنی ورود نقدینگی در بازار سهام بودیم و به نظر میآید با توجه به اخبار خوش از مذاکرات عمان، پولهای سرگردان به سمت بورس بازگشتند.
برخی کارشناسان بازار سرمایه معتقدند که بازار سرمایه، بهعنوان یکی از حساسترین بازارها به اخبار و رویدادها، میتواند به شدت تحت تأثیر نتایج مذاکرات قرار گیرد و نقش قابلتوجهی در تحولات اقتصادی کشور ایفا کند. از نظر آنها، با توجه به رشد قیمت دلار، بورس تهران از ارزندگی نسبی برخوردار است و احتمال دارد در صورت انتشار اخبار مثبت، سرمایه از بازارهای موازی مانند طلا و دلار خارج شده و به سمت بورس سرازیر شود، اما این امر مشروط به ایجاد بستر مناسب توسط بازارساز و جذب نقدینگیهای جدید است. در نهایت، امیدواری به آیندهای مثبت با تحقق توافق و بازگشت بورس به نقش آینه تمامنمای اقتصاد کشور، در میان فعالان بازار موج میزند.
پالس اخبار مذاکرات در بورس
روز گذشته با اخبار مثبت مذاکرات و تایید آن توسط آمریکا و نبود مخالفت خاصی با دور اول مذاکرات در داخل ایران و همینطور نبود کارشکنی از سوی اسرائیل و سایر کشورها موجب ریزش شدید دلار و سکه شد تا حدی که حباب منفی در اکثر نمادهای صندوقهای طلا بهوجود آمد.
از طرف دیگر، با توجه به این شرایط طبیعتا موجب اقبال سرمایهگذاران به بازارسرمایه شد و در اکثر نمادهای بازار شاهد صفهای خرید با عرضههای قطرهچکانی بودیم. همچنین بازار سرمایه با توجه به عقبماندگی زیاد خود از سایر بازارهای سرمایهگذاری و وجود پتانسیلهای بسیار خود در اکثر صنایع در بهرهبرداری از توافقات و رفع تحریمهای احتمالی مستعد رشد سودآوری شدید هستند.
ادامه انتشار اخبار مثبت از مذاکرات و خروج سرمایه از سایر بازارهای رقیب نیز موجب ادامه روند مثبت بازار و ورود نقدینگیهای سردرگم جامعه خواهد شد. با نگاهی به نسبتهای بنیادی بازار سرمایه، از جمله میانگین قیمت به درآمد شرکتها، متوجه میشویم که این نسبتها در پایینترین سطح خود طی سالیان اخیر رسیده که نشان از پتانسیل بالای بورس دارد.
در کنار آن پایینترین ارزش دلاری کل بازار سرمایه و پتانسیل شرکتها در کاهش هزینههای ناشی از مشکلات تحریم و افزایش درآمد از محل فروش صادراتی و ارائه خدمات بینالمللی و نبود بازار سرمایهگذاری رقیب خود گواهی بر وجود پتانسیلهای فراوان بازار سرمایه است که قطعا از چشم فعالان اقتصادی دور نخواهد ماند. در کنار موارد ذکرشده، افزایش نقدینگی سرسامآور در کشور طی چندسال اخیر خود به تنهایی یک فاکتور مهم برای پتانسیل ورود حجم نقدینگی بالا به بازار سرمایه است.
سقوط دلار به کانال ۸۰هزار تومان
خبرآنلاین در گزارشی نوشته است که آخرین روند بازار ارز حاکی از کاهش نزدیک به ۷هزار تومانی قیمت دلار در بازار است. آنطور که گزارشها نشان میدهد، هر دلار آمریکا در بازار با کاهش ۶هزار و ۶۷۳تومانی، به کانال ۸۹هزار و ۴۴۴تومان فرود آمده است. ریزش قیمت دلار در حالی است که دلار در روزهای گذشته تا کانال ۱۰۶هزار تومان بالا رفته بود. تحلیلگران اعتقاد دارند که دلیل مهم کاهش قیمت دلار در بازار، سیگنال مثبت مذاکرات ایران و آمریکاست. برخی فعالان اقتصادی پیشبینی میکنند در صورتی که اخبار مثبت از مذاکرات ادامه داشته باشد، شاهد ریزش حدود ۳۰درصدی قیمت دلار خواهیم بود.
مهراد عباد، عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران میگوید: توافق میان ایران و آمریکا میتواند در کوتاهمدت وضعیت کنونی اقتصاد ایران را بهبود بخشد و فضایی را برای تنفس اقتصادی ایجاد کند. انتشار اخبار حاکی از توافق میتواند نرخ ارز را در بازار آزاد البته بهصورت هیجانی تا ۳۰درصد کاهش دهد؛ همچنانکه انتشار خبر مربوط به برگزاری زمان مذاکره طرفین به کاهش ۷درصدی نرخ ارز انجامید. او در پاسخ به پرسشی مبنی بر تاثیر توافقات بر بازار ارز کشور عنوان میکند: نرخ ارز را باید بازار تعیین کند. بااینحال توافق میتواند به ریزش قیمت ارز در بازار آزاد و کاهش شکاف نرخ در بازارهای رسمی و غیررسمی هرچند بهصورت هیجانی بینجامد. بررسیها نشان میدهد که تنها در طول ۲روز گذشته ۱۱هزار تومان از قیمت دلار کاسته شده است.
کف مقاومتی طلا از دست رفت
در همین حال قیمت طلا در بازار روز یکشنبه با کاهش محسوس و قابلتوجه به کف کانال هفتمیلیون تومان سقوط کرد تا انتظارات برای ریزش بیشتر قیمتها قوت بگیرد. هر گرم طلای ۱۸عیار در حالی به نرخ هفتمیلیون تومان در بازار معامله میشد که فعالان بازار طلا از خرید طلا امتناع میکردند و در پاسخ به کسانی که برای فروش طلا مراجعه میکردند، به گفتن عبارت «امروز خرید نداریم» بسنده میکردند. امتناع فعالان بازار از خرید طلا نشان از آن دارد که آنها انتظار ریزش بیشتر قیمت طلا را دارند. در عین حال هرچند صرافان سکه تمامبهار آزادی- امامی را در محدوده قیمتی ۸۱میلیون تومان میفروختند، اما حتی در محدوده قیمتی ۷۹میلیون تومان نیز حاضر به خرید سکه از مردم نبودند.
تغییرات رخ داده در بازار تحت تاثیر اخبار سیاسی مثبت مخابرهشده از عمان است. تحلیلگران بر این اعتقادند که قیمتها در بازار روندی کاهشی را تجربه خواهد کرد و هنوز دلار به کف مقاومتی خود نزدیک نشده و امکان ورود به کانال هفتادهزار تومان را نیز داراست. در این صورت باید در نظر داشت هر گرم طلا نیز امکان ریزش بیشتر را داراست.