بوق خبر - واسابی گیاهی است دارای طعمی تند و بسیار قوی، که اثرات بسیاری بر روی سلامت بدن دارد، این گیاه شیاهت زیادی به کلم و تربها دارد، اما در خانواده ترپها قرار نگرفته است. خواص واسابی برای سلامتی بسیار قدرتمند میباشد.
گیاه واسابی بسیار شبیه به کلمها و تربها میباشد و عضوی از خانواده گیاهان Brassicaceae میباشد. باید بگوییم که واسابی از گونه تربها نمیباشد، ولی اغلب آن را با نام ترب ژاپنی نام میبرند. دلیل این نامگذاری به خاطر طعم قوی و تند و تیز این گیاه باز میگردد که شباهت به ترب دارد.
گیاه واسابی دارای طعمی قوی و تند میباشد، ولی این تندی متفاوت از طعم ترکیب کپسایسین است که در فلفل هال تند وجود دارد. در زمان خوردن کپسایسین حس سوختن در زبان ایجاد میشود، ولی در زمان خوردن واسابی حس بویایی تحت تاثیر قرار خواهد گرفت که باعث آزاد شدن بخارهای شیمیایی شده که بر روی مجرای بینی تاثیر گذار است.
این گیاه با توجه به طعم بسیار تند جایگاه خاصی در غذاهای چینی و ژاپنی دارد. گیاه واسابی در انواع مختلف خام و پودر و سس مورد استفاده قرار میگیرد. از نوع خام واسابی که اغلب ساقه این گیاه میباشد، برای طعم دادن به برخی غذاها استفاده میشود و روی غذاها رنده میشود. از نوع پودری واسابی به عنوان چاشنی در غذاها استفاده میشود، البته نوع پودری به اندازه خود گیاه تند نیست.
از گیاه واسابی به خاطر طعم تند و قوی که دارد، اغلب به شکل رب در کنار سوشی و ساشیمی استفاده میگردد. طعم تند این گیاه طرفداران خاص خود را دارد. افراد بسیاری وجود دارند که نمیتوانند این طعم تند و بوی تند را تحمل کنند و با آن کنار بیایند، اما باید بدانند که گیاه واسابی بسیار مفید برای سلامتی میباشد و خواص بسیاری در این زمینه دارد.
ماندگاری گیاه واسابی به نوع محصول بستگی دارد، اگر از این گیاه به شکل تازه مصرف شود، باید در مدت کوتاهی قبل از فاسد گیاه استفاده شود. نگهداری طولانی مدت گیاه تازه واسابی باعث فاسد شدن آن خواهد. همچنین نوع پودر شده واسابی به دلیل خشک بودن اگر در مکان مناسب بدون رطوبت نگهداری شود تا ۲ سال قابل مصرف است. تا وقتی که گساه در مکانی خنک و خشک نگهداری شود فاسد نخواهد شد و میتوان بدون مشکل از آن استفاده نمود.
واسابی دارای فیبر، پروتئین و انرژی بالایی میباشد. از لحاظ مواد معدنی واسابی دارد کلسیم، منیزیم، آهن، فسفر، پتاسیم، سدیم و روی است که تمام اینها عناصر مهم و طبیعی مورد نیاز در یک رژیم غذایی سالم میباشند. بعلاوه گیاه واسابی مملو از ویتامین C، تیامین، ریبوفلاوین، نیاسین، فولات، ویتامین A و ویتامین B۶ میباشد. این گیاه دارای سطح بالایی از آنتی اکسیدانهای خاص مثل ایزوتیوسیاناتها در خود دارد، علاوه بر این دارای کلسترول بسیار کمی است.
در حالت کلی اگر واسابی در مقدار مناسبی به رژیم غذایی افزوده گردد، باعث میشود تا مقدار دریافت مواد مغذی بیشتر شود و انرژی مثبتی بر سلامت کلی فرد وارد شود.
گیاه واسابی حاوی آنتی اکسیدان میباشد و مصرف آن میتواند باعث شود تا جوان بمانید. مصرف این گیاه باعث میشود تا سلولها سالم بمانند و بازسازی سلولها سریعتر صورت گیرد، تمام این موارد به خاطر وجود آنتی اکسیدان در گیاه اتفاق میافتد.
مصرف گیاه واسابی باعث بهبود سیستم ایمنی بدن میشود. همانطور که میدانیم یکی از مهمترین ویتامینهای موثر در تقویت سیستم ایمنی بدن ویتامین C میباشد که این ویتامین به شکل طبیعی در واسابی وجود دارد و این ویتامین در واسابی خیلی بیشتر از ترب کوهی است. با مصرف یک قاشق واسابی میتوانید ویتامین C مورد نیاز بدن خود را تامین کنید.
همانطور که مطلع هستید بدن انسان نمیتواند به شکل طبیعی ویتامین C تولید نماید، از این رو توصیه میشود در طول روز مقدار کافی از این ویتامین را به بدن خود برسانید. استفاده از یک قاشق واسابی روشی موثر برای کسب ویتامین C روزانه میباشد مه باعث بهبود سلامت بدن خواهد شد و سیستم ایمنی را بهبود میدهد.
یکی دیگر از فواید واسابی کاهش دهندگی آلرژیهای فصلی میباشد. با دور بودن از عوامل آلرژی زا میتوان آلرژی را برطرف نمود. در بعضی از موارد آلرژیهای فصلی به دلیل نوعی باکتری ایجاد میشود، با توجه به این که واسابی دارای خاصیت ضد میکروبی میباشد میتوان با مصرف آن خیلی راحت با باکتری ایجاد کننده حساسیت مبارزه نمود و عامل آلرژی را از میان برداشت.
از دیگر خواص واسابی میتوان به دفاع از بدن در برابر عفونتهای باکتریایی اشاره نمود. همانطور که گفته شد در کنار سوشی و ساشیمی واسابی به شکل رب سرو میشود، دلیل این موضوع فقط خوش طعم بودن و طعم فوق العاده قوی واسابی نیست، چرا که در ترکیبات ماهی خام باکتریهایی ممکن است به شکل ناخواسته وجود داشته باشند که با مصرف واسابی از بین خواهند رفت.
خواص ضد میکروبی در گیاه واسابی تضمین مینماید که با مصرف این گیاه آسیب و مشکلی برای سلامت افراد به وجود نخواهد آمد.
یکی از دلایل مهم و اصلی در مورد بروز حملههای قلبی این است، وجود لختههای خونی در عروق باعث میشود تا قلب مجبور شود بیشتر کار نماید، زیرا سرعت گردش خون کم میگردد و در نهایت خون کمتری به سراسر بدن خواهد رسید. برخی از ترکیبات در گیاه واسابی وجود دارند که میتوانند از شکل گرفتن لختههای خونی در عروق پیشگیری نمایند و خطر حملات قلبی را کمتر کنند.
همانطور که همه میدانیم بدن برای تامین نیازهای خود به خون احتیاج دارد، این موضوع کاملا روشن و بدون انکار است. بعلاوه قلب نقش بالایی در تولید و توزیع خون لازم در سطح بدن دارا میباشد.
مغز یکی از مهمترین نقاط بدن است که برای فعالیت به خون کافی نیازمند میباشد، در صورت نبود خون کافی مغز دچار آسیب خواهد شد و سکته مغزی شکل میگیرد. یکی از دلایل اینکه خون کافی به مغز میرسد این موضوع است که لختههای خونی که در عروق یافت میگردند، میتوانند باعث محدود شدن گردش خون شوند.
گیاه واسابی یا همان ترب ژاپنی باعث پیشگیری از رشد و پیشرفت سلولهای سرطانی در بدن خواهد شد. خواص ضد سرطانی واسابی به دلیل وجود مواد مغذی مختلف در آن به ویژه ایزوتیوسیانات میباشد که باعث میشود تا رادیکالهای آزاد از بین بروند. این موضوع یعنی رادیکالهای آزاد عاملی مهم در پیشرفت سلولهای سرطانی میباشد. با توجه به مطالعات انجام شده در این مورد مشخص شد که واسابی نقش موثری در متوقف نمودن سرطان معده و سرطان خون ایفا میکند.
گیاه واسابی به خاطر داشتن خواص ضد هیپرکلسترولمی که دارا است، باعث میشود تا سطح کلسترول بدن تنظیم و کنترل شود. این ویژگی واسابی باعث میشود تا تولید LDL یا همان کلسترول بد کاهش یابد و در نهایت نقش مهمی در پیشگیری از تجمع لختههای خونی خواهد داشت. زمانی که کلسترول پایینتر از حد نرمال باشد و وقتی که کلسترول از سطح نرمال کمتر باشد، مقابله و کنترل دیگر بیماریهای مربوط به قلب و انواع سکته نیز سادهتر میشود.
یکی ویژگیهای فوق العاده گیاه واسابی خاصیت ضد التهابی طبیعی آن است که به خاطر ترکیبات موجود در ریشه سبز رنگ گیاه واسابی میباشد که باعث توقف پروستاگلاندینها میشود. پروستاگلاندینها باعث تحریک و درد میشوند. گیاه واسابی روشی مناسب برای درمان التهاب نیست، اما میتواند در کمتر نمودن علائم التهابی مفید و موثر عمل کند.
همانطور که گفته شد واسابی دارای خواص ضد التهابی میباشد، از این رو برای سلامت استخوانها و پیشگیری از ابتلا به پوکی استخوان با کاهش ورم و التهاب مفاصل مفید میباشد. وجود ترکیب آنتی اکسیدانی ایزوتیوسیانات در واسابی نقش بسزایی در این مورد دارد. وجود واسابی به طور معمول در رژیم غذایی میتواند سبب سلامت استخوانها شود.
یکی از مشکلات دستگاه تنفسی، گرفتگی بینی و سینوسها میباشد. گیاه واسابی به دلیل دارا بودن ایزوتیوسیانات میتواند باعث رفع عوامل تحریک کننده این مشکلات شود. همانطور که گفته شد گیاه واسابی دارای بویی تند و قوی است که این بو نیز میتواند باعث بهبود عملکرد دستگاه تنفسی شود.
پوسیدگی دندان یک مشکل و بیماری است که در نواحی گرم و مرطوب بیشتر اتفاق میافتد و اغلب در دندانها به خاطر وجود باکتری استرپتوک ایجاد میشود. این باکتری میتواند به خاطر مصرف بیش از حد قند و خواص اسیدی اندام بدن رشد بیشتری داشته باشد. مصرف گیاه واسابی به دلیل خواص ضد باکتریایی خود باعث پیشگیری از رشد این باکتری میشود و از پوسیدگی دندانها به شکل طبیعی پیشگیری میکند.
از دیگر خواص واسابی این است که میتوانید از آن به عنوان یک ضد عفونی کننده طبیعی استفاده نمایید. مرزه و سیر نیز به عنوان ضد عفونی کنندههای قوی به شمار میروند. تحقیقاتی که به تازگی در این مورد انجام شده است نشان داده اند که این گیاه باعث میشود تا با باکتریهای مختلف مثل استافیلوکوکها تا ای. کلی مبارزه شود. جالب است بدانید که گیاه واسابی قیمت ارزانی ندارد، اما میتوانید از خمیر دندان و ضد عفونی کنندههای تهیه شده از واسابی استفاده نمایید.
همانطور که میدانیم بدن انسان هر چند وقت، یک مرتبه به سم زدایی نیازمند است. بعضی از افراد به دنبال داروهای خاصی برای سم زدایی هستند، اما میتوانید با استفاده از واسابی خیلی عادی و معمولی بدن را سم زدایی نمایید. در واسابی عنصری به نام فیتوکمیکالی وجود دارد که برای نابودی مواد سمی در کبد چرب مفید میباشد و باعث تمیز شدن کبد و سالم شدن آن میشود.
گیاه واسابی دارای کالری کم، مقدار کمی چربی و سرشار فیبر میباشد، از این رو توصیه میگردد تا اشخاصی که به دنبال کاهش وزن هستند میتوانند ایم گیاه را در رژیم غذایی خود استفاده نمایند. گیاه واسابی باعث میشود تا روند کاهش وزن به شکل طبیعی سریعتر شود، زیرا دارای فیبر خوراکی میباشد و با خوردن آن حس سیری بیشتری در فرد ایجاد میشود و عملکرد دستگاه گوارشی بهبود مییابد و متابولیسم افزایش یابد. واسابی را میتوانید در کنار مواد غذایی کم کالری دیگری مانند نخود، لوبیا قرمز، لوبیا سبز و یا انواع دیگر لوبیا میل کنید.
واسابی گیاهی است دارای خاصیتهایی مختلف برای بدن، این گیاه میتواند یک سم زدای طبیعی برای کبد چرب باشد از این رو برای دستگاه گوارشی نیز فوایدی به دنبال دارد. داشتن دستگاه گوارشی سالم از جهات مختلفی به سلامت بدن کمک مینماید و متابولیسم بدن را بهبود میدهد و باعث میشود تا جذب مواد مغذی افزایش یابد.
همانطور که گفته شد واسابی دارای خاصیتهای بسیاری برای بدن است، جدا از این مزایا برخی عوارض در مصرف این گیاه وجود دارد که باید آنها را بدانید:
مصرف واسابی امکان دارد نشانههایی ناخوشایند مثل اسهال، تهوع، مشکلات معده، بیماریهای هموراژیک به وجود آورد.
برخی از افراد به مواد غذایی مانند واسابی حساسیت نشان میدهند، از این رو قبل از مصرف این گیاه مطمئن شوید که به آن حساسیت ندارید.
واسابی به دلیل دارا بودن مواد سمی ممکن است برای کبد مشکلاتی ایجاد نماید. اگر این گیاه به مقدار بالا مصرف شود باعث آسیب جدی به کبد خواهد شد.