پایگاه خبری اقتصاد دریایی

کد خبر: ۸۳۴۹
۰۸ اسفند ۱۴۰۳ | ۱۴:۱۷

واکنش کنشگران دريایی به «يك‌ماه بلاتكليفي سازمان بنادر»!

واکنش کنشگران دريایی به «يك‌ماه بلاتكليفي سازمان بنادر»!
به گزارش اقتصاددریایی، پس از انتشار تحليلي تحت عنوان «بلاتكليفي سازمان بنادر و دريانوردي يك‌ماهه شد» در روزنامه دریایی اقتصادسرآمد؛ اهالي دريا و کنشگران دريایی مثل هميشه، واكنش نشان دادند و ديدگاه‌هاي خود را به روزنامه دریایی اقتصادسرآمد ارسال كردند. حسب اهميت موضوع، بخشي از اين ديدگاه‌ها را منعكس مي‌كنيم و مخاطبان فرهيخته ما بعد از مرور اين نوشتار متوجه خواهند شد كه دليل انتشار اين ديدگاه‌ها چيست. 
به گزارش روزنامه دریایی اقتصاد سرآمد، ابتدا نظرها را بدون كم‌و‌كاست و بدون هيچ حذف و اضافه‌اي مي‌آوريم و در پايان چندنكته درباره اين نگاه‌ها مي‌نگاريم. برخي از اين ديدگاه‌ها همسو و در تاييد تحليل روزنامه دریایی اقتصادسرآمد هستند و برخي نقدهايي به این روزنامه وارد كرده‌اند: 
 
تيم فوتبال! 
يك ديدگاه با اشاره به تحليل روزنامه دریایی اقتصاد سرآمد، نوشته است: مقاله از یک‌ماه گذشته از کناره‌گیری رئیس سابق صحبت می‌کند و به فاصله چشمگیر بین شعارهای توسعه دریایی دولت چهاردهم و عملکرد واقعی در حوزه مدیریت بنادر اشاره دارد. نویسنده با استفاده از تمثیل یک تیم فوتبال، نگرانی‌ها و سردرگمی اهالی حوزه دریایی را به‌خوبی منتقل می‌کند؛ گویی در یک بازی حساس، سرمربی یک بازیکن کلیدی را بدون برنامه‌ریزی از میدان خارج کرده باشد. 
 
استفاده از تمثیل‌های جذاب
 ديدگاه ديگري نوشته است: مقایسه وضعیت سازمان بنادر با یک تیم فوتبال، به خواننده کمک می‌کند تا به‌سادگی مفهوم نارسایی مدیریتی را درک کند. این استعاره باعث می‌شود انتقاد از فقدان برنامه‌ریزی و جایگزینی مناسب به شکلی ملموس و قابل لمس ارائه شود. 
 
بیان نگرانی‌ها و انتظارات جامعه 
ديدگاه ديگري آورده است: مقاله به‌درستی نشان می‌دهد که چگونه فاصله بین شعار و عمل، اعتماد و امید اهالی حوزه دریایی را تضعیف می‌کند. 
 
تحلیل سیاسی و سازمانی 
ديدگاه ديگر مي‌نويسد: نویسنده به نقاط ضعف وزارت راه‌وشهرسازی در انتخاب جایگزین مناسب اشاره کرده و به مسئله تعامل نادرست با کارشناسان حوزه دریایی پرداخته است. 
 
عدم ارائه شواهد مستند
ديدگاهي در نقد تحليل نوشته است: اگرچه نگرانی‌ها و نقدها مطرح شده‌اند، اما مقاله فاقد استناد به داده‌های دقیق یا گزارش‌های رسمی است که بتواند ادعاهای خود را مستدل‌تر نشان دهد. 
 
لحن تک‌جانبه و انتقادی 
در نقد ديگري به تحليل روزنامه دریایی اقتصادسرآمد آمده است:  لحن مقاله عمدتاً انتقادی و تند است؛ در حالی که بررسی چندوجهی موضوع (مانند چالش‌های ناشی از تغییرات سازمانی یا محدودیت‌های ساختاری وزارت راه) می‌توانست دیدگاه جامع‌تری ارائه دهد. 
 
پیشنهادات ناکافی برای راه‌حل 
نگاه ديگري مي‌نويسد: اگرچه نویسنده به لزوم انتخاب فردی با تخصص در حوزه دریایی تأکید کرده است، اما هیچ راهکار مشخص یا برنامه عملی برای رفع این چالش ارائه نکرده است. 
 
ابهام در احتمال بازگشت رئیس سابق 
صاحب‌نظر ديگري مي‌نويسد: بخش مربوط به بازگشت احتمالی رئیس سابق، از یک‌سو با اشاره به مخالفت‌های جدی و نامه خداحافظی او، و از سوی دیگر با اشاره به شایعات، باعث سردرگمی می‌شود؛ لذا تحلیل دقیق‌تر در این خصوص می‌توانست مفیدتر باشد. 
 
پيامد براي توسعه دريايي 
نظرگاه ديگري مي‌گويد: مقاله به‌خوبی به یک نقطه‌ضعف جدی در ساختار مدیریتی حوزه دریایی اشاره دارد؛ فاصله بین شعارهای دولت و عملکرد اجرایی در سازمان بنادر، نه‌تنها نمایانگر یک مشکل سازمانی است، بلکه پیامدهای بلندمدتی برای توسعه دریایی کشور به‌همراه دارد. اگرچه سبک نوشتاری جذاب و تمثیل‌های بجا، متن را برای مخاطبان قابل‌درک می‌کند، اما نقص‌های مستندنبودن و ارائه تحلیل‌های تک‌جانبه، مقاله را از دیدگاهی جامع محروم کرده است. در نهایت، تأکید بر ضرورت انتخاب جایگزینی با تخصص دریایی به‌عنوان یک ضرورت اجتناب‌ناپذیر مطرح شده که در صورت عدم‌رفع این خلأ، توسعه دریایی کشور با چالش‌های جدی روبه‌رو خواهد شد. 
 
چند نكته از نظرگاه روزنامه دريايي اقتصاد سرآمد:
 تقريبا همه ديدگاه‌ها كه نمونه‌هايي از آن در پيش‌روي شماست، در تاييد  تحليل مذكور و نشان‌دهنده حساسيت و نگراني اهالي دريا در موضوع انتصاب مديرعامل سازمان بنادر و دريانوردي است، اما دو ايراد به تحليل مذكور وارد شده است كه ضمن احترام به نظرهاي اهالي دريا، نياز به توضيح مختصري دارد:  

نخست: استناد 
گفته‌شده كه تحليل بايد از اسناد و شواهد بيشتري استفاده مي‌كرد. اگر مستند باشد بهتر است. اين سخني درست و كامل است و به‌طور طبيعي هرچه مستندتر باشد، قوي‌تر خواهد بود. بايد دانست كه اولين استناد ما در روزنامه دریایی اقتصاد سرآمد، ديدگاه‌ها و مشاوره‌هايي است كه در قالب مصاحبه‌ها و نظرخواهي‌ها انجام مي‌شود. اين قاعده يك رسانه است و نظر خبرگان دريايي را سند مي‌داند و از آن‌ها استفاده مي‌كند. درباره اسناد ديگر مانند ابراز نظر مسئولان وزارتخانه يا سازمان مي‌دانيد و مي‌دانيم كه به اصطلاح نم پس نمي‌دهند. آيا شما اظهارنظري از وزير يا ديگران داريد كه ما به آن‌ها استناد كنيم؟ سكوت كرده‌اند و كسي نمي‌داند كه چه مي‌كنند. پس از اين سو سندي نمي‌توان داشت. ما دعوت مي‌كنيم از وزير و ديگر مسئولان ذي‌ربط كه درباره انتصاب در سازمان با افكارعمومي سخن بگويند؛ چه از طريق روزنامه دریایی اقتصاد سرآمد كه رسانه رسمي اهالي درياست و چه از طريق ساير رسانه‌ها. به هر روي، سكوت آن‌ها باعث مي‌شود ما اين بخش استنادي را از دست بدهيم. 
ساير اسناد برآمده از ارتباط مستقيم و مشاهده است. براي بحران و ركود در سازمان بنادر و دريانوردي كافي است سري به سازمان بزنيد. خبرنگار مشاهده‌گر خوبي است. با كاركنان حرف بزنيد. خبرنگار مذاكره‌كننده خوبي است. ما اين اقدامات را انجام داده و مشاهده‌گري و مذاكره مي‌كنيم و سپس استنتاج. بر اساس مشاهدات و بررسي ما، در سازمان بنادر و دريانوردي گرد مرگ پاشيده‌اند. سكوت و سكون و ركود. همه چشم‌انتظارند كه ببينند يك خبره دريايي مي‌آيد يا تجربه تلخ رئيس بي‌تجربه را دوباره تكرار مي‌کند؟ 
ديگر اسناد مكتوب را اگر شما ديده‌ايد، ما هم ديده‌ايم. سند مكتوب به دست من و شما نمي‌دهند. خلاصه اين‌كه بايد روشن كنيد منظورتان از سند چيست و براي يك روزنامه‌نگار چه چيزي سند محسوب مي‌شود و چه چيزي محسوب نمي‌شود. 

دوم: ‌راهكار 
ايراد وارد كرده‌اند كه فقط نقد مي‌كنيد و راهكار نمي‌دهيد! اما راهكار: 
اول: در شماره‌هاي پيشين، ضمن بررسي موضوع و توجه‌دادن به اهميت و حساسيت آن، در دو وجه راهكار ارائه كرديم: يك وجه نظري كه تاكيد داشتيم انتخاب رئيس سازمان بايد براساس شاخص‌ها و معيارهاي مشخص باشد كه اين شاخص‌ها را هم بيان كرديم كه مهم‌ترين آن اين بود كه فرد منتخب براي رياست سازمان بنادر و دريانوردي بايد تخصص دريايي داشته باشد و ساير شاخص‌هايي كه اكنون فرصت بازگويي آن‌ها نيست. در راهكار ديگر، از چهار چهره براي انتخاب سخن گفتيم و افراد را مورد تحليل و بررسي قرار داديم تا شايد كمكي به مجموعه تصميم‌گيرنده در وزارت راه باشيم.  
و اكنون راهكار ديگري بيان مي‌كنيم: برخي اهالي دريا، خود يا نفراتي را معرفي مي‌كنند و انتظار دارند كه روزنامه اقتصادسرآمد درباره آن‌ها بنويسد تا در فهرست انتخابي وزير راه قرار بگيرند. ما مشتاق به اين كار هستيم، اما به شرطي كه كسي كه خود را به ما معرفي مي‌كند، به‌طور رسمي و قطعي بيان كند. در قالب ايما‌واشاره يا در ضمن لبخند و گفت‌و‌گوي صميمانه، نمي‌توان چنين كار مهمي را صورت داد و درباره آن متني منتشر كرد. 
راهكار ديگر اين است كه اهالي دريا كه دغدغه دارند، به‌طور رسمي از افراد و شخصيت‌هاي خبره‌اي كه مي‌شناسند حمايت كنند. با نوشتن نامه‌اي به روزنامه يا تماس و گفت‌و‌گوي رسمي با روزنامه مي‌توانند شخصيت موردنظر خود را معرفي كنند و چه‌بسا اين اقدام به‌صورت گروهي صورت گیرد تا تاثير بيشتري داشته باشد. بنابراين، اهالي دريا يا خود به‌طور روشن و رسمي نامزد شده يا به‌وسيله ساير همكاران معرفي شوند؛ چيزي شبيه نمايندگي مجلس. هيچ اشكالي ندارد كه با هدف ارائه پيشنهاد و كمك به تصميم‌گيري خانم صادق، اهالي دريا مشاوره بدهند. معرفي افراد و سابقه آن‌ها مي‌تواند يك راهكار منطقي، قانوني و مدني باشد.  
و نكته پاياني؛ شما كه مي‌فرماييد سند و راهكار بدهيد، لطف كنيد و خودتان هم همين كار را بكنيد. سند بدهيد كه ركود نيست. سند بدهيد كه مسير تصميم‌گيري براي انتخاب رئيس سازمان درست و مستقيم است. سند بدهيد كه عزل رئيس قبلي با برنامه قبلي و با احترام تمام بوده است. 
و نيز راهكار بدهيد. ما فرض كنيد راهكار بلد نيستيم و جز نقد هم نمي‌دانيم. فضا براي سند و راهكار شما تا بي‌نهايت باز است. روزنامه اقتصادسرآمد در اختيار شما. ما از هر راهكاري كه نفعي به حال اهالي دريا باشد، استقبال کرده و ديدگاه‌هاي نقد و پيشنهاد و راهكار شما را به‌طور كامل منتشر مي‌كنيم؛ حتی اگر نقد عليه خود ما باشد. آيا منصفانه نوشتيم.
 
منبع:  اقتصاد سرآمد
ارسال نظر
نیازمندی‌ها
پیشخوان روزنامه