پایگاه خبری اقتصاد دریایی

کد خبر: ۸۳۳۵
۰۷ اسفند ۱۴۰۳ | ۰۰:۴۰

ضرورت ظرفیت‌سازی ایجاد اکوسیستم کشاورزی دریامحور

روز گذشته (دوشنبه ۶اسفند) اولین گردهمایی تخصصی با موضوع کشاورزی دریامحور با حضور ارگان‌های حاکمیتی و دولتی و جمعی از شرکت‌های بخش خصوصی و مجموعه‌های دانش‌بنیان فعال این حوزه برگزار شد. در این گردهمایی درباره چالش‌ها و فرصت‌‌ها در زمینه کشاورزی دریامحور تبادل‌نظر صورت گرفت.
ضرورت ظرفیت‌سازی ایجاد اکوسیستم کشاورزی دریامحور
به گزارش اقتصاددریایی، در پایان این گردهمایی بود که تفاهم‌نامه سه‌جانبه مابین معاونت توسعه فناوری سازمان تجاری‌سازی، شرکت توسعه کشاورزی و دبیرخانه شورای‌عالی صنایع دریایی به امضا رسید. هدف از امضا و اجرای این تفاهم‌نامه توسعه زنجیره ارزش در حوزه کشاورزی دریامحور است.
سیدرضی آقاسیدی، سرپرست سازمان تجاری‌سازی فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان جهاد دانشگاهی درباره این تفاهم‌نامه اظهار کرد: تفاهم‌نامه‌ای سه‌جانبه بین معاونت توسعه فناوری سازمان تجاری‌سازی، شرکت دانش‌بنیان متولی مانع‌زدایی و تسهیلگری زنجیره ارزش کشاورزی و دبیرخانه شورای‌عالی صنایع دریایی به امضا رسید که هدف آن توسعه زنجیره ارزش بوده است. امیدواریم دوستان بتوانند اهداف و اسناد بالادستی، به‌ویژه برنامه هفتم را در حوزه صنایع دریایی با محوریت بخش کشاورزی تحقق بخشند. امیدوارم دوستان اطلاعات لازم را به‌طور مؤثر منتشر کنند تا تحقق اهداف به‌وضوح تصریح شود.
معاون پشتیبانی و مدیریت منابع جهاد دانشگاهی پیرامون برگزاری گردهمایی کشاورزی دریامحور نیز اظهار کرد: سازمان تجاری‌سازی فناوری جهاد دانشگاهی یکی از مأموریت‌های ذاتی خود را توسعه ارزش در زنجیره تأمین حوزه‌های اقتصادی، به‌ویژه در حوزه اقتصاد دانش‌بنیان می‌داند. این سازمان همچنین به اتصال بازیگران مختلف در زنجیره تأمین شامل تأمین‌کنندگان، تولیدکنندگان و شبکه‌های توزیع اهتمام دارد.
وی ادامه داد: امروز مفتخر بودیم که در محضر بازیگران عرصه کشاورزی دریامحور قرار گرفتیم؛ هم از بخش نهادهای حاکمیتی و هم از فعالان دانش‌بنیان و بخش خصوصی و نهادهای تأمین مالی. گفت‌وگوهای بسیار خوبی در این نشست انجام شد که به نظر من ارزش‌افزایی قابل‌توجهی را در فضای ارتقاء و بهبود کشاورزی دریامحور به همراه داشت.
معاون پشتیبانی و مدیریت منابع جهاد دانشگاهی بیان کرد: واحدهای فناور نیز چالش‌های مربوط به مقیاس‌پذیری و توسعه صنعت کشاورزی دریامحور را مورد بحث و بررسی قرار دادند. نهادهای تأمین مالی نیز شیوه‌های تأمین مالی و زنجیره‌سازی در این حوزه را مورد بررسی قرار دادند. همچنین مقرر شد که در جلسات آتی و پیگیری‌های آینده، با استفاده از ابزارهایی که در جهاد دانشگاهی شکل گرفته است، از جمله یکی از شرکت‌های دانش‌بنیان که متولی مانع‌زدایی و تسهیلگری زنجیره ارزش کشاورزی است، خبرهای خوشی را به دوستان‌مان منتقل کنیم.

ایجاد ظرفیت برای اکوسیستم کشاورزی دریایی
محمدهادی حاج محمد، مدیرعامل مؤسسه جهاد توسعه وزارت جهادکشاورزی نیز در این گردهمایی گفت: با توجه به ظرفیت ایجاد اکوسیستم نوآوری، باید روی ایجاد زنجیره ارزش تمرکز کنیم. در واقع، دانشگاه‌ها و شرکت‌های دانش‌بنیان تنها نیستند و نباید فقط به اقتصاد کوچک بپردازند و درگیر مجوزها شوند که منجربه توقف کارها شود. پیشنهاد من این است که در حوزه اقتصاد کشاورزی دریایی، روی ایجاد اکوسیستم متمرکز شویم.
این مقام مسئول به اهمیت ایجاد اکوسیستم و یکپارچه‌سازی در حوزه کشاورزی دریایی اشاره کرد و گفت: جهاد دانشگاهی ظرفیت لازم برای ایجاد یک اکوسیستم و هم‌پیوندی در حوزه کشاورزی دریایی را دارد. این موضوع به نظر من کمی جدیدتر از مدل‌های قبلی است. نکته اول این است که در دوسال اخیر، تعریف بدنه حاکمیت با رویکردی جدی‌تر به برنامه‌های مشخصی برای حوزه دریایی پرداخته شده است. در برنامه هفتم توسعه، فرصت‌های جدیدی برای توسعه ظرفیت‌های دریایی اقتصاد کشور ایجاد شده است.
حاج‌محمد عنوان کرد: ایجاد اکوسیستم شاید به‌عهده نهادهای دیگری باشد. صندوق‌ها هرکدام ظرفیتی دارند، اما باز هم با توجه به نبود شبکه مناسب، فرصت لازم برای تحقق این اهداف را ندارند. جهاد دانشگاهی همچنین ظرفیت سرمایه‌گذاری را دارد و می‌تواند این اکوسیستم را ایجاد کند.
مدیرعامل مؤسسه جهاد توسعه وزارت جهاد کشاورزی بیان کرد: تمرکز من روی ایجاد زنجیره ارزش است که این زنجیره باید تمامی اجزای اکوسیستم را کنار هم جمع کند. اگر بتوانیم نهادهای سرمایه‌گذاری و نوآوری را در کنار هم قرار دهیم و حلقه‌های مختلف زنجیره تولید را شکل دهیم، آنگاه قادر خواهیم بود یک اکوسیستم پایدار ایجاد کنیم. 

تمرکز بنیاد برکت بر ایجاد زنجیره آبزی‌پروری
مرتضی نیازی، معاون توسعه و اشتغال بنیاد برکت نیز در این گردهمایی درباره فعالیت‌های این بنیاد در حوزه شیلات و آبزی‌پروری، گفت: دوستان از سر دغدغه موضوعات مختلف خود را مطرح می‌کنند. ما نیز به‌نوبه‌خود در بنیاد برکت تلاش می‌کنیم تا به ظرفیت‌های موجود در کشور، چه بالقوه و چه بالفعل، کمک کنیم. ورود ما به این حوزه به‌صورت تخصصی نیست، بلکه هدف ما از طریق تصویری عمومی، کمک به شرکت‌ها و افراد حقیقی و حقوقی فعال در این زمینه است.
وی افزود: در بنیاد برکت طی دوسال گذشته تمرکز ویژه‌ای روی زنجیره‌ها و کمک به شکل‌گیری زنجیره‌های مختلف، از جمله زنجیره آبزی‌پروری ایجاد شده است. ما در نقاط مختلف کشور با مدل‌های خود مشغول به فعالیت هستیم و از طرح‌های خرد تا طرح‌های متوسطی که می‌توانند مورد حمایت قرار گیرند، حمایت می‌کنیم. رسالت ما با توجه به نوع کارمان بیشتر روی پروژه‌های مردمی و خرد متمرکز است.
به گفته نیازی، در حال حاضر ما از جنبه‌های مختلف به دنبال کمک به این کارها هستیم و تلاش داریم تا پروژه‌هایی که نوآورانه هستند یا می‌توانند ظرفیت یک منطقه را ارتقاء دهند، مورد توجه قرار دهیم. همچنین طرح‌هایی که دانش‌بنیان هستند، در اولویت ما قرار دارند. حمایت ما ۱۰۰درصدی نیست، اما تلاش می‌کنیم تا ظرفیت‌هایی که در یک منطقه وجود دارد را شناسایی کرده و در زمینه‌های مختلف از جمله تکثیر و پرورش آبزیان کمک کنیم. 
معاون توسعه و اشتغال بنیاد برکت بیان کرد: در نهایت، هدف ما این است که حمایت کنیم و اولویت‌مان روی زنجیره‌هاست. برای کسانی که به فکر توسعه زنجیره‌ها هستند، آماده همکاری بیشتری هستیم. به‌عنوان مثال، با سازمان اوقاف نشست‌هایی برگزار کرده‌ایم و در حال تعریف پروژه‌هایی هستیم که تخصص دوستان و حمایت‌های ما بتوانند به تحقق آن‌ها کمک کنند.

عملکرد ناموفق در حوزه تکثیر ماهی
محمدعلی خانلر، معاون راهبری اداره شیلات اداره کل اوقاف و خیریه نی در این برنامه اظهار کرد: همه ما می‌دانیم که مشکل کجاست، اما واقعیت این است که بخشی از ما باید بپذیریم که در کشور، برخی افراد که در این حوزه تدریس کرده‌اند، ادعا می‌کنند که در زمینه تکثیر موفق بوده‌اند، در حالی‌که این واقعیت ندارد. هر چیزی که در کشور وجود دارد، مورد بررسی قرار گرفته است. اگر از این ادبیات استفاده می‌کنم، عذرخواهی می‌کنم؛ دوستانی که در صنعت هستند، متوجه خواهند شد.
این مقام مسئول افزود: ما در اینجا نمی‌توانیم به‌راحتی به پرورش ماهی بپردازیم. صحبت ما درباره کار صنعتی است و به اعداد ۲۰۰هزارتن اشاره می‌کنیم. در سال آخر برنامه ششم، وزیر جهاد کشاورزی پشت تریبون مجلس اعلام کردند که نهضت ۴۸۰هزارتن پرورش ماهی در قفس را در پیش داریم، اما فاصله زیادی با این هدف است. قطعاً باید مولدهای مناسب وارد کرده و نباید معطل کنیم. اگر بخواهم از سازمان اوقاف نام ببرم، دوپروژه در هرمزگان در حال ورود است، اما واقعیت این است که اگر این پروژه‌ها امروز شروع شوند، دوسال دیگر به بهره‌برداری خواهند رسید.
خانلر همچنین گفت: آزمون و خطا در حال انجام است. شاید برای شما جالب باشد که بگویم در حال حاضر ما در زمینه تحویل بچه‌ماهی هیچ‌گونه پیشرفتی نداشته‌ایم. ریاست تحقیقات شیلات به جلسه ما آمد و آن شرکت را معرفی کرد. اکنون در دعوای دادگاهی، آقایان اعلام کرده‌اند که حتی یک دانه ماهی هم دریافت نکرده‌ایم.
 
منبع: اقتصاد سرآمد
ارسال نظر
نیازمندی‌ها
پیشخوان روزنامه