پایگاه خبری اقتصاد دریایی

کد خبر: ۷۳۰۵
۱۹ آبان ۱۴۰۳ | ۲۱:۴۲
دبیر کارگروه توسعه دریامحور سازمان بنادر و دریانوردی:
برنامه‌های سازمان بنادر با اولویت سیاست‌های کلی توسعه دریامحور همسو شد
به گزارش اقتصاددریایی، اقدامات سازمان بنادر در یک‌سالگی ابلاغ سیاست کلی توسعه دریامحور
​​​​​​​گروه راهبردی روزنامه دریایی اقتصادسرآمد - به مناسبت ۱۶آبان ماه و یک‌سالگی ابلاغ سیاست‌های کلی توسعه دریامحور، ما در روزنامه دریایی اقتصادسرآمد به اهمیت این موضوع پرداخته است، در ادامه سایر صفحات امروز این رسانه دریایی اهم اظهارات رابطه یونس غربالی مقدم، دبیر کارگروه توسعه دریامحور سازمان بنادر و دریانوردی در رابطه با همسو شدن برنامه‌های سازمان بنادرو دریانوردی را پی گرفته ایم: کارگروه توسعه دریامحور؛ یک کارگروه سازمانی در سازمان بنادر است که به این موضوع مهم می‌پردازد. 

آقای غربالی سازمان بنادر چه کار می‌کند برای این که این سیاست‌ها را انجام دهد و اجرایی کند، مهمترین دستور کار شما در این یک سالی که گذشت؛ و اگر کاری را به سرانجام رساندید در این یک سال چه بوده؟
غربالی: مجموعه مباحثی که الان مطرح شد، ناظر بر این بود که طی یک سال گذشته یک سری آیتم‌ها و بند‌هایی بود که با توجه به این که هر کدام از دستگاه‌ها بر اساس وظایف و مسئولیت‌ها؛ تکالیف قانونی داشتند باهم عدم هماهنگی‌هایی موجود بود که این موضوع از خود آمار گرفته که ملاحظه فرمودید از نیم درصد آمار حساب‌های ملی ایران تا چهار درصد اورِسمیت شده سازمان بنادر مغیر بوده تا این که ۱۴ دستگاه حضور دارند و می‌خواهند در این مجموعه به ایفای نقش بپردازند. ما در حالت کلی؛ ابلاغ سیاست‌های کلی حضرت آقا، یک نکته عطفی بر تاریخ دریایی کشور محسوب می‌شود، چرا که بالغ بر دو دهه بود که این موضوع مطرح بود، تبدیل به گفتمان داشت می‌شد، ولی دیگر فصل‌الخطاب این موضوعات؛ ابلاغ بود، حالا ابلاغی آمد، تمامی دستگاه‌ها مواجه شدند با انبوهی از قوانین و مقرراتی که در بسیاری از موارد باهم در تناقض هم هستند و طی سالیان مختلف روی هم انباشت شده، این بحث‌ها پدید می‌آید. وزارت راه و شهرسازی به عنوان یکی از بخش‌های دولت و ذیل آن سازمان بنادر، طبیعی است که به صورت بخشی نگاه کنند به قضیه و وظیفه هماهنگ‌کننده در سطح کلان، طبیعی است که سازمان هماهنگ کننده آن چه انتظار می‌رود از سوی سازمان برنامه و بودجه باشد، این اتفاق بیفتد. اما ماده ۴۴ برنامه جامع تحقق سیاست‌های کلی توسعه دریامحور آمد پیرو همین مباحث که بود، هماهنگی این دستگاه‌ها را داد به دفتر معاون اول و اخیراً هم که آقای عبدالعلی‌زاده شد. 
نماینده رئیس جمهور در اجرایی‌سازی سیاست‌های کلی توسعه دریامحور طی نشستی که اتفاق افتاد چند روز پیش با آقای عبدالعلی‌زاده و خود آقای پزشکیان هم در آن جلسه بودند، بر این موضوع تأکید داشتند که در این مرحله از پیشبرد سیاست‌های کلی توسعه دریامحور، ما دولت سیاست‌گذار و تسهیلگر از یک طرف و جامعه یا مردم کارآفرین یا جامعه توسعه‌گرا از طرف دیگر. این زیربنای فکری دولت جدید آقای پزشکیان را تشکیل می‌دهد؛ به این معنی که مجموعه اقداماتی که شاید بگوییم برنامه‌های توسعه‌ای قبل از انقلاب تا شش سال بعد از انقلاب که حدود هفت تا بوده، یک چنین رویکردی به این موضوع نداشتند. این جا خود بخش خصوصی، مردم توسعه‌گرا، پیشگام توسعه دریامحور می‌شوند، دولت چه کار می‌کند؟ از یک طرف دولت بخش سیاست‌گذاری را دارد، از طرف دیگر تسهیل‌کنندگی، به عبارتی، مردم، تجار، بازرگانان، اصناف وقتی می‌خواهند وارد بنادر، سواحل امکانات اولیه تسهیل شده باشد.
دو سؤال خیلی مهم است؛ یکی این که شما باید چه کار می‌کردید و این که چه کار کردید؟ فکر می‌کنم هنوز کماکان آن چالشی که بین مدیریت امور بین سازمان برنامه و سازمان بنادر سر این که چه کسی کار را باید انجام دهد و محور با چه کسی باشد؛ فکر می‌کنم این چالش برقرار است علیرغم توضیحاتی که داده و جلساتی که گذاشته شده؟
غربالی: نه این حل شد. این موضوع اتفاقاً فرصت خوبی یک سال گذشته پدید آورد که یک نوع آسیب شناسی شود و همه این‌ها در سطح کلان برود جلو و آن نقایص بیرون بیاید، ولی به نظرم یک دوره طلایی را یک سال گذشته طی کردند تمامی دستگاه‌ها و این موضوع پیش رفت. 

- الان در این دوران طلایی شما چه کردید؟
غربالی: یک اقدام اساسی که انجام گرفت، این بود که سازمان آمد منتظر طرح جامعی که ماده ۴ اعلام کرده بود، همپای آن که مشورت می‌داد و کار را پیش می‌برد، ولی مستقیماً بر اساس وظایف و مأموریت‌هایی که سازمان بنادر و دریانوردی دارد، گام اول؛ پروژه‌های سازمان و بنادر را همسوسازی کرد با سیاست‌های کلی توسعه دریامحور.

 یعنی چه کار کردید؟
غربالی: از ۱۱۳ هزار میلیارد تومانی که منابع داخلی سازمان بود، ۵۳ همت مستقیماً خود سازمان ورود پیدا کرد در زیرساخت‌ها، هزینه‌کرد و تجهیزات استراتژیک که بخش خصوصی نمی‌توانند وارد آن شوند و در نقطه مقابل حدود ۶۰ همت بخش خصوصی وارد این عرصه شده و اقدام به سرمایه‌گذاری کرده که این موضوع را نمونه‌هایی که اهم پروژه‌ها باشد عرض می‌کنم.
نه این که می‌گویید همسو کردید، یعنی دقیقاً چه اتفاقی افتاده، یعنی این ابلاغیه نبود، شما این کار‌هایی که انجام دادید را نمی‌دادید؟
غربالی: چرا ولی اولویت‌ها تغییر پیدا کرد. تمامی برنامه‌هایی که با اولویت سیاست‌های کلی توسعه دریامحور می‌توانستیم پیش ببریم، آنها را جلو انداختیم. منابع داخل سازمان به این سمت سوق پیدا کرد. اینها باعث می‌شود که این پروژه‌های خیلی سریع‌تر جواب دهد و کار را پیش بردیم. 

- الان کدام پروژه‌های شما آمدند در اولویت، می‌شود نام ببرید؟ مثلاً چیزی که طبق برنامه قبلی شما در اولویت نبوده، با ابلاغ این سیاست‌ها شما تغییر دادید و همسو کردید و آمده اولویت یک شما قرار گرفته است، چه چیز‌هایی بوده؟
غربالی: امورات و کارها تسریع دادیم مثلاً فاز سوم بندر کانتینری که اتمام پیدا کرد. یک سری پروژه‌های عمرانی حاکمیتی بگویم؛ جزیره بوموسی یکی از پروژه‌هایی بود که با افزایش ایمنی دریانوردی، اقتدار دریایی کشور در آن جزیره که می‌دانید چقدر حساس است و توسعه گردشگری راه انداختیم. بندر چمخاله به اتمام رسید، یعنی شتاب‌دهی خاصی به این موضوع داده شد که این اتفاق بیفتد در شمال کشور. علاج‌بخشی چمخاله و کانال میانکاله با خلیج گرگان؛ یک کار ماندگاری بود که یک میلیون و ۴۰۰ هزار مترمکعب لایروبی در مدت زمان خیلی محدود انجام شد و به اتمام رسید. بندر خمیر که اخیراً ثبت جهانی هم شده از نظر گردشگری و به خاطر آن جنگل‌های ماکرو که آن جا هست، آمدیم و تسریع و توسعه پیدا کرد این بندر و منجر به ایجاد اشتغال پایدار و گردشگری در بندر خمیر شد.
 
منبع: اقتصاد سرآمد
ارسال نظر
نام:
ایمیل:
نظر:
نیازمندی‌ها
پیشخوان روزنامه