قدرت اقتصادی چین و گسترش روابط دیپلماتیک آن به نگرانی اصلی دولت آمریکا تبدیل شده است. دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، برای مقابله با رشد اقتصادی چین، تعرفههای تجاری۲۴۵درصدی بر این کشور وضع کرده است. با این حال، به نظر میرسد چین به دلیل راهبردهای دیپلماتیک محتاطانه و سیاستهای اقتصادی تطبیقی خود، تحت تأثیر قرار نگرفته است. سیاستهای رئیسجمهور شی جین پینگ، تأثیر ژئوپلیتیکی، اجتماعی-اقتصادی و ژئواستراتژیک تعرفههای تجاری ایالاتمتحده را کاهش داده است.
یک هفته پس از آنکه محمدرضا عارف، معاون اول رئیسجمهور آییننامه اجرایی ماده۶۲ قانون برنامه هفتم پیشرفت درباره سوخترسانی به کشتیها (بانکرینگ) به دستگاههای اجرایی را ابلاغ کرد، مصطفی کشکولی، مدیرعامل انجمن صنعت بانکرینگ ایران و عضو هیأتمدیره فدراسیون صادرات انرژی ایران در گفتوگویی از ضرورت بازنگری فوری در بخشنامههای مربوط به صنعت بانکرینگ صحبت کرده است؛ ضرورتهایی که به اعتقاد برخی کارشناسان اگر به سرعت در دستور کار قرار نگیرد، صنعت نیمهجان بانکرینگ ایران را بهطور کلی به کما خواهد برد.
در پی حادثه تلخ و دلخراشی که اخیراً در بندر شهید رجایی رخ داد و موجب آسیبهای گسترده انسانی شد، انجمن کشتیرانی و خدمات وابسته ایران با هدف حمایت از آسیبدیدگان این سانحه، پویش انساندوستانه «جان بندر گره به جان دریاست» را راهاندازی کرد.
در سال گذشته، ترانزیت دریایی ایران تحت تأثیر چندین عامل قرار داشت و با توجه به تحریمهای بینالمللی و تغییرات در بازار جهانی، تلاش شد تا از ظرفیتهای بندری خود بهرهبرداری بیشتری کند. بندرهای اصلی ایران مانند بندرعباس، بندر امامخمینی و چابهار به عنوان نقاط کلیدی برای ترانزیت کالا به کشورهای همسایه و همچنین به کشورهای آسیایمیانه و هند شناخته میشوند. بهویژه بندر چابهار که به عنوان یک کریدور مهم برای اتصال به هند و افغانستان مطرح است. ایران با کشورهای همسایه خود مانند عراق، افغانستان و کشورهای CIS (کشورهای مستقل مشترکالمنافع) روابط تجاری و ترانزیتی خود را تقویت کرده است.
گسترش تجارت ایران با کشورهای قاره آفریقا و به دست آوردن سهم قابلتوجه از بازارهای هدف جدید، حالا مدتی است که تبدیل به یکی از اولویتهای اصلی اقتصاد ایران شده است. قاره آفریقا و کشورهای آفریقایی اما نسبت به کشورهای منطقه و همسایه فاصله بیشتری دارند و کالاها باید مسافت بیشتری را طی کنند. خطوط کشتیرانی و استفاده از زنجیره حملونقل دریایی نیز در این رابطه اهمیت بالایی پیدا میکنند.
به نظر میرسد چرخه ناترازیها در اقتصاد ایران نقطه پایانی ندارد. یکروز موضوع ناترازی سوخت و برق تبدیل به تیتر رسانهها میشود و روز دیگر ناترازی آب و گاز سر از اخبار در میآورد. برخی از ناترازی مسکن میگویند و برخی دیگر از ناترازی بانکها و آسیب این ناترازیها برای اقتصاد کشور. در این میان برخی فعالان حوزه حملونقل معتقدند که اقتصاد ایران در حوزه صنعت ناترازی نیز دچار ناترازی شدیدی است.
قرار است از این پس هزینه سوخترسانی به کشتیها یا همان بانکرینگ توسط سازوکارهای بورس انرژی کشور تعیین قیمت شود. این موضوع در آییننامه اجرایی سوخترسانی کشتیها ذکر شده و توسط محمدرضا عارف، معاون اول رئیسجمهور بهصورت رسمی ابلاغ شده است.