پایگاه خبری اقتصاد دریایی

صنایع دریایی

امکان ساخت شناورهای فراساحلی، تانکرها و کانتینربرهای متوسط در «ایزوایکو» 

توسعه صنعت کشتی‌سازی و شناورسازی ایران بدون نقشه راه مشخص و تدوین استراتژی‌های صنعتی و اقتصادی براساس آخرین پیشرفت‌های این حوزه ممکن نیست. برای این منظور یکی از برنامه‌های مهم فعال‌شدن ظرفیت‌های بلااستفاده در حوزه کشتی‌سازی کشور است. به نظر می‌رسد این روزها اراده خوبی برای توسعه صنایع دریایی و اقتصاد دریامحور در کشور شکل گرفته است.

برنامه دولت برای فروش آب دریا

بیست‌وچهارمین روز از فروردین‌ماه سال‌جاری بود که آیین‌نامه اجرایی ایجاد بازار مبادله آب‌های نامتعارف در بورس انرژی، توسط محمدرضا عارف، معاون اول رئیس‌جمهور ابلاغ شد. آنطور که خبرگزاری‌ها در همان زمان اعلام کردند، این آیین‌نامه اجرایی به وزارتخانه‌های نیرو، اقتصاد، جهادکشاورزی، صنعت، معدن و تجارت و سازمان‌های حفاظت محیط‌زیست و برنامه و بودجه ابلاغ شده است.

خواب ترامپ برای معادن آب‌های بین‌المللی

 دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور ایالات متحده آمریکا در یکی از آخرین فرمان‌های خود، به مقامات فدرال دستور داده است تا روند صدور مجوز برای استخراج معادن در فلات قاره آمریکا را تسریع کنند. هدف از این فرمان، تأمین موادخام حیاتی موردنیاز کشور آمریکاست. فرمان جدید رئیس‌جمهور آمریکا زمانی صادر شده است که بسیاری از گروه‌های محیط‌زیستی درباره این اقدام از مدت‌ها قبل در حال هشداردادن هستند.

چشم‌انداز «فقر آبی» در دشت‌های ایران

شروع سال۱۴۰۴ با افت شدید ذخایر سدهای مختلف در کشور همراه بوده و بررسی وضعیت بارش‌ها و ذخایر سدها در شروع سال طی سال‌های اخیر، نشان‌دهنده وضعیت تشدید خشکسالی‌ها در تهران و بسیاری از استان‌های ایران است. از طرف دیگر، برخی گزارش‌های رسمی منتشرشده نشان می‌دهد که پرشدگی سدهای کشور نسبت به سال‌های گذشته شرایطی به نسبت بحرانی‌تری را در پیش دارد.

پشت‌ پرده تعطیلی بزرگ‌ترین  مرکز تحقیقاتی دریایی کشور

پژوهشکده اکولوژیک خزر به‌عنوان بزرگ‌ترین مرکز تحقیقاتی دریایی کشور، حالا مدتی است که با حاشیه‌هایی همراه شده؛ چند روز پیش بود که خبر تعطیلی این پژوهشکده در برخی رسانه‌ها منتشر شد و از آن پس نام و سرنوشت این مرکز تحقیقات دریایی بیشتر از گذشته موردتوجه قرار گرفته است.

پشتیبانی «ایزوایکو» از نفتکش ایران برای تداوم صادرات نفت 

ابراهیم شیخ، معاون صنایع عمومی وزارت صنعت، معدن و تجارت، با بازدید از مجتمع کشتی‌سازی و صنایع فراساحل ایران (ایزوایکو)، بر اهمیت نقش این زیرساخت استراتژیک در شکوفایی اقتصاد دریایی کشور تأکید کرد. وی خواستار توجه ویژه سیاست‌گذاران به ظرفیت‌های بی‌نظیر این مجموعه در نوسازی ناوگان حمل‌ونقل دریایی و بهره‌برداری از منابع بستر دریا شد.

تصویب فرمان احیای کشتی‌سازی آمریکا در جهان

دونالد ترامپ در دور جدید ریاست جمهوری ایالات‌متحده با صدور فرمان‌های مختلفی، به صورت جدی به مقابله با رقبای اقتصادی آمریکا پرداخته است. اگر تا پیش از این فرمان‌های تعرفه‌ای ترامپ به نوعی آغازکننده جنگ تعرفه‌ای آمریکا علیه تجارت جهانی بوده است، حالا به مرور شاهد تصویب فرمان‌های دیگر این رئیس‌جمهور در عرصه‌های مختلف هستیم. یکی از فرمان‌های ترامپ که طی روزهای گذشته با وجود مخالفت شدید چینی‌ها به تصویب رسیده، موضوع احیای صنعت کشتی‌سازی آمریکاست.

رفع موانع قانون جدید ته لنجی به نفع لنج داران

تلاش‌های انجام‌شده از سوی دولت‌های مختلف برای رسمیت بخشیدن به سهم ته‌لنجی و تجارت ملوانی از اقتصاد ملی کشور در حال نتیجه‌دادن است. هرچند هنوز آمار قابل‌اتکا و شفافی از سهم ته‌لنجی‌ها در اقتصاد ایران مشخص نیست، اما مسئولان سازمان توسعه تجارت که طی ماه‌های گذشته تلاش‌هایی جدی برای قانونمندشدن و ساماندهی تجارت مرزی (کولبری و ملوانی) داشتند، حالا اعلام می‌کنند که بخش عمده‌ای از مشکلات قانون جدید ته‌لنجی رفع شده است.

تولید بتن پایدار با استفاده از آب دریا

یک ماده الهام‌گرفته از صدف دریایی که دی‌اکسیدکربن را از بین می‌برد، می‌تواند بتن را پایدارتر کند. فرآیند ساخت این ماده شامل شکافت آب دریا با استفاده از دی‌اکسیدکربن و الکتریسیته است و می‌توان از آن به منظور تولید هیدروژن برای سوخت استفاده کرد تا مزیت بیشتری به این روش اضافه شود.

صنعت دریانوردی جهان کربن‌زدایی می‌شود؟ 

پس از ۱۰سال بررسی، کشورهای عضو IMO موافقت کردند که اولین هزینه کربن جهانی برای حمل‌ونقل را اعمال کنند. این اولین سیستم درآمد کربن تحت مدیریت سازمان ملل از هر نوع است. در آخرین روز مذاکرات برای هشتادوسومین نشست کمیته حفاظت از محیط‌زیست دریایی که در روزهای ابتدایی هفته جاری برگزار شد، نمایندگان حاضر در این نشست با مجموعه‌ای از اهداف الزام‌آور برای انتشار گازهای گلخانه‌ای کشتیرانی، از جمله اهداف میانی کاهش ۲۰ تا ۳۰درصدی انتشار گلخانه‌ای تا سال۲۰۳۰، کاهش ۷۰ تا ۸۰درصدی تا سال ۲۰۴۰ میلادی موافقت کردند.

گام‌های پرطمطرق ایزوایکو درمسیر «سرمایه‌گذاری برای تولید»

توسعه زیرساخت‌های بندری و صنایع دریایی کشور یکی از بخش‌های مهم اقتصاد ایران است که می‌تواند نقش بسیار موثری در رونق تولید، ایجاد اشتغال پایدار و بهبود شرایط اقتصادی کشور داشته باشد. برای دستیابی به توسعه و پیشرفت موردنظر جهت این حوزه، جذب سرمایه‌گذاری‌های داخلی و خارجی جدید اهمیت بالایی دارد؛ موضوعی که با توجه به نام‌گذاری سال جدید می‌تواند به‌طور ویژه در دستور کار قرار گیرد.

زنگ خطر برای حیات جنگل‌های حرای «دیر»

درختانی در نواحی ساحلی جنوب کشور وجود دارند که روزانه با هر مد دریا در آب فرو می‌روند و در جزر سربرمی‌آورند و عملکردی منحصربه‌فرد و غیرقابل جایگزین دارند. صحبت از جنگل‌های حرا در نواحی جنوبی ایران است؛ نوعی پوشش گیاهی شگفت‌انگیز که در سال‌های اخیر با مشکلاتی روبه‌رو شده‌اند. یکی از نقاطی که این نوع پوشش گیاهی مخصوص نواحی ساحلی کشور در معرض خطر جدی قرار گرفته، محدوده‌ای در استان بوشهر و حوالی بندر دیر است.

پیشخوان روزنامه