حباب قیمتی آبزیان به دلیل نبود بازار تخصصی تولید آبزیان کشور در مسیر رشد قرار گرفته است
معاون وزیر جهاد کشاورزی و رئیس سازمان شیلات کشور میگوید که تولید آبزیان در کشور با ضریب ۶.۵ درصد در سال جاری در حال رشد است. با توجه به اینکه پایان فصل صید و زمان جمع بندی آمار نهایی میزان تولیدات کشور در حوزه آبزیان، اردیبهشت ماه سال آینده است، هنوز نمیتوان آمار دقیقی از میزان نهایی تولیدات شیلاتی کشور ارائه کرد. با این حال سیدحسین حسینی، رئیس سازمان شیلات کشور معتقدند که ۹۵ درصد اهداف پیش بینی شده برای رشد آبزیان در سال جاری محقق خواهد شد.
به گزارش اقتصاددریایی، در دومین نمایشگاه تخصصی صنایع دریایی و دریانوردی ایران در تاریخ ۲۴ الی ۲۶ دی ماه سال جاری در محل دائمی نمایشگاه های بین المللی بوشهر برگزار گردید، فرصت صحبتی با سید حسین حسینی، رئیس سازمان شیلات کشور پیش آمد که درباره میزان تولید آبزیان کشور در سال جاری و قیمت آن موضوع این گفت و گو بوده است که در ادامه آن را خواهید خواند.
روزنامه دریایی سرآمد: با توجه به گفت و گوی قبلی ما، آیا میزان تولید آبزیان کشور مطابق برنامه شما پیش می رود؟
حسینی: در سال گذشته یک میلیون و چهارصد و هیجده هزار تن تولید آبزیان در کشور بود که ۷۷۸ هزار تن در حوزه صید و صیادی و ۶۴۰ هزار تن در حوزه آبزی پروری بوده است. قرار ما برای امسال این است که با ضریب رشد ۶.۵ درصد به یک میلیون و ۴۸۰ هزار تن برسیم. ولی چون پایان فصل صید و زمان آماری ما اردیبهشت سال آینده می باشد، در حال حاضر نمی توانم آمار دقیق اعلام کنم، اما فکر می کنم تا ۹۵ درصد این آمار محقق شود.
روزنامه دریایی سرآمد: در سال گذشته میزان تولید مطابق برنامه بوده است؟
حسینی: در سال گذشته مقداری از برنامه جلو هم زدیم.
روزنامه دریایی سرآمد: چرا نوع ماهی نسبت به سال گذشته گران تر شده است؟
حسینی: کدام ماهی گران شده است؟ شاخص قیاس ما فرق می کند. چیزی حدود ۳۶۵ هزار تن از ۷۷۸ هزار تن صید، مربوط به صید صنعتی است که کنسرو می شود. کنسرو الان ۱۸ ماه است که قیمت آن ثابت است. علیرغم آن که ارز گران شده است، اما ماهی تن ۱۲۸ هزار تن از صید را تشکیل می دهد، قیمت آن تغییر نکرده است. ۱۵۰ هزار تن از صید صنعتی ماهی ریز است که تبدیل به پودر ماهی می شود و مصرف انسانی ندارد. از ۶۴۰ هزار تن آبزی پروری ما ۲۲۰ هزار تن قزل آلاست که وارد سفره می شود که قیمت آن ۱۸۵ هزار تومان است و گران نشده است.
ماهی گرمابی ما که ۴ گونه است؛ از ۸۵ هزار تومان فیتوفاک تا آمور ۱۹۵ هزارتومان قیمت آن ثابت بوده است. ماهی حلوا سفید، ماهی شوریده و ماهی شیر که کمتر از ۱۰ درصد کل تولید ما را شامل می شوند و یک ماهی شکاری معیار خوبی برای قیاس تغییر قیمت محسوب نمی شود و همچنین باید توجه کرد که ارزش پول ما هم کاهش یافته است.
روزنامه دریایی سرآمد: اگر تن ماهی مقیاس قیمت است، باید یادآور شد که تغییر قیمت قابل ملاحظه ای را داشته است؟
حسینی: قیمت تن ماهی ۱۸ ماه است که ثابت و به مبلغ ۷۶ هزار تومان می باشد و حتی گاهی با تخفیف کمتر از این مبلغ هم عرضه می شود.
روزنامه دریایی سرآمد: آنچه به چشم می آید و سؤال مخاطبین ماست، گران شدن قیمت آبزیان است.
حسینی: براساس آمار، مقادیر بالا ذکر شد و این آمار، براساس فرمول خوار و بار جهانی محاسبه می شود؛ CPUE یا صید بر واحد تلاش مبنای آمار صید ماست؛ یعنی اینکه میزان دریاروی مشخص است، شناور و روش صید هم مشخص است؛ شناور روز مشخص است، میزان صید بر شناور روز و میزان دریاروی آمار را با ترکیب گونه تعیین می کند.
در حوزه آبزی پروری نهاده ها تعیین کننده اند؛ یعنی میزان بچه ماهی، ماندگاری و ضریب رشد تعیین کننده آمار هستند. تعداد مزارع که ۳۰ هزارتاست و همه شناسنامه دارند، و تعداد ماهی دار کردن آنها که مراکز تکثیر عرضه می کنند و میزان برداشت مبنای آماری ماست. این مبناهای آماری مثبت و منفی ۵ درصد خطا دارد. برای گرانی باید یک ارزش ثابت باید محاسبه گردد. برای تغییرات تورم باید یک ارزش ثابت مانند طلا یا دلار و موارد این چنینی لحاظ و مقایسه گردد تا گران شدن مشخص شود. نه اینکه با ریال مقایسه شود.
روزنامه دریایی سرآمد: کشف قیمت آبزیان در چه شرایطی صورت میگیرد؟
در مقایسه با جهش قیمت های سایر اقلام، آبزیان از قیمت مناسبی برخوردار است و هزینه تمام شده و کشف قیمت که در آبزیان تهیه می کند به علاوه سود معقول نشان می دهد که قیمت چه مقدار درست و چه مقدار کاذب است.
شاید به دلیل حباب قیمتی به دلیل نداشتن بازار تخصصی و بازاررسانی خلأیی وجود داشته باشد، ولی در بازار تخصصی افزایش قیمت آبزیان را قبول ندارم.
روزنامه دریایی سرآمد: آمارگیر چه کسانی هستند؟
حسینی: آمارگیرها مجموعه استانها، ترکیبی از بهره بردار و متولی هستند که از طریق سامانه سجاک ـ سامانه جامع آبزی پروری کشور و سامانه دلفین که در حوزه تجارت ماست، ارقام تولید می شود و در کمیته ملی آمار، ارقام آورده می شود و کارشناسی می شود و آمار دقیق در کتابچه آماری ما درج می گردد.
روزنامه دریایی سرآمد: در همایش قبلی از عدم وجود فرهنگ دریا در کشور گفتید و مثال هایی هم آوردید. در آن همایش قول دادید در این رابطه اقداماتی را انجام دهید؟
حسینی: ۷۸ جشنواره طبخ آبزیان در کل کشور انجام شده است.