بوق خبر - باقلا یکی از انواع سبزیجات فصلی میباشد که برای استفاده از آن در مدت طولانی و فصول مختلف از سال، باید آن را منجمد یا خشک نمود. برای آشنایی با روش فریز کردن باقلا سبز در این مطلب همراه ما باشید.
یکی از مهمترین اصول نگهداری مواد غذایی، حفظ کیفیت مواد اولیه آن میباشد. همان طور که همه میدانیم کیفیت مواد غذایی در طول نگهداری نه تنها بیشتر نخواهد شد بلکه با گذشت زمان از کیفت آن کاسته میشود. باید بدانید که روش تازه خوری بهترین و مناسبترین راه برای استفاده از مواد غذایی با ارزش غذایی بالا میباشد. البته این موضوع در مواردی استثنا دارد.
متاسفانه برخی میوهها و سبزیجات و مواد غذایی در تمام فصول سال در دسترس نیستند و فقط در فصول خاصی از سال وجود دارند. برخی سبزیجات مانند باقلا و نخود فرنگی و … وجود دارند که برای استفاده از آن در فصول دیگر مانند زمستان باید با دانستن شرایط نحوه نگهداری خوراکیها در یخچال آنها را فریز یا خشک کرد. با فریز نمودن باقلا میتوانید در دیگر فصلهای سال از خوردن آن لذت ببرید. اغلب افراد در فصل سرما باقالی فریزری شده را میپزند و همراه با نمک و سرکه و گلپر آن را میل میکنند.
اگر تا کنون موفق به فریز کردن اقلا نشده اید، در این مطلب همراه ما باشید تا با این روش بهتر آشنا شوید و از خواص و ویژگیهای باقلا با خبر شوید.
باقلا سبز یکی از سبزیجات مخصوص انجماد میباشد، به خصوص اگر رنگ دانههای آن سبز باشند. باقلای مرغوب دارای رنگی سبز میباشد و محل دانه در داخل غلاف بدون فضای خالی است. پوست دانههای باقلای مرغوب باید سبز باشند نه سفید، در صورتی که دانه باقلا سفت و رنگ آن زرد باشد، به این معنا است که باقلا بی کیفیت بوده و ارزش چندانی ندارد.
قبل از خریداری باقلا، باید در مورد آن اطلاعاتی داشته باشید تا بتوانید نوع با کیفیت و تازهای از آن را داشته باشید. برخی از ویژگیهای باقلای باکیفیت شامل موارد زیر میشود:
باقلا باید دارای رنگ سبز باشد.
محل دانههای باقلا در غلاف باید فاقد فضای خالی باشد.
پوست دانه باقلا نباید سفید باشد.
در صورتی که دانه باقلا سفت و زرد رنگ باشد یعنی کیفیت خوبی ندارد.
قبل از فریز نمودن باقلا یا خشک کردن و مصرف آن باید بتوانید باقلای خریداری شده را به خوبی پوست کنید. پوست کندن این سبزی برای بعضی از خانمها کاری سخت و دشوار است از این رو آنها ترجیح میدهند تا نوع پوست کنده آن را به شکل آماده خریداری کنند، اما باید بدانید که هیچ چیزی قابل مقایسه با باقلای نیست که خودتان خریداری کرده و با رعایت نکات بهداشتی پاک نموده اید. در عوض خرید باقلای پوست کنده شده و آماده میتوانید روش صحیح پوست کردن آن را یاد بگیرید. به منظور جدا سازی باقلا از پوست باید مراحل زیر را انجام دهید:
قبل از هر چیز پوست اول باقلا را جدا نمایید.
برای جدا نمودن پوست دوم باقلا، با یک چاقو باقلاها را به دو قسمت تقسیم نمایید، بعد با وارد کردن یک فشار مختصر خیلی راحت مغز باقلا بیرون میآید.
به منظور راحتتر پوست کنده شده باقلاها بهتر است کمی نمک روی آن بپاشید و بگذارید ۵ دقیقه بمانند. بعد از آن خیلی راحت پوست آنها جدا خواهد شد.
به منظور نگهداری باقلا سبز برای مدت طولانی میتوانید آنها را فریز یا خشک نمایید. شاید یخ زدن و منجمد شدن روشی مناسب و عالی برای نگهداری طولانی مدت از سبزیجات مختلفی مثل باقلا باشد، ولی این روشها دارای معایبی نیز هستند. از معایب این روش میتواند به تغییر رنگ سبز سبزی به رنگ قهوه ای، تغییر مزه که ممکن است به خاطر حل شدن سبزی در آب جوش باشد و یا از بین رفتن ساختار منظم بافتهای زنده گیاه و … اشاره نمود.
همانطور که گفته شد باقلا یک سبزی مناسب برای انجماد میباشد. باقلا اگر دارای رنگ سبز باشد دارای مرغوبیت بیشتری است و ارزش فریز کردن را دارد. برای منجمد نمودن باقلا و نگهداری از آن در مدت طولانیتر به روش زیر عمل میکنیم:
باقلا سبز و با کیفیت را بعد از خریداری کردن، همانطور که در بالا اشاره شد پوست کنید و بعد به خوبی بشویید. سپس باقلاهای پوست گرفته شده را در یک قابلمه آب که در حال جوش است اضافه نمایید و اجازه دهید تا به مدت ۳ دقیقه در قابلمه بجوشند. میزان آب قابلمه باید با اندازه باقلاها تناسب داشته باشد، تا بعد از اضافه کردن باقلا به آب جوش، جوشیدن آن متوقف نگردد. بعد از تمام شدن مدت زمان گفته شده باقلاها را در آبکش ریخته و بعد از سرد شدن آنها را خشک کنید. باقلاها را بسته بندی کرده و در فریزر قرار دهید
به خاطر داشته باشید که باقلاها را در این روش میتوانید حدود ۸ تا ۱۲ ماه در فریزر با دمای ۱۸- درجه سانتی گراد نگهداری نمایید. اما بهترین زمان استفاده از آن بین ۶ تا ۸ ماه میباشد.
باقلای خشک شده مانند نوع تازه آن دارای خواص زیادی میباشد. برای نگهداری طولانی مدت باقلا میتوانید آن را خشک کنید. به منظور خشک نمودن باقلا به روش زیر عمل میکنیم:
باقلای تازه را پس از خریداری پوست کرده و پاک نمایید.
باقلاها را بدون اینکه بشویید بر روی پارچهای پهن کرده و در برابر پنکه قرار دهید.
باقلاها را هر دو ساعت یک بار زیر و رو کنید تا بهتر خشک شوند.
در زمان استفاده از باقلاهای خشک شده، آنها را بشویید.
طبع باقلا سرد است و خوردن زیاد آن باعث نفخ و سنگینی معده خواهد شد.
بعد از آشنایی با نحوه خشک و فریز کردن باقلا با برخی از مهمترین خواص آن آشنا میشویم:
باقلا دارای ویتامین A میباشد، وجود این ویتامین باعث تقویت بینایی در افراد خواهد شد.
فسفر موجود در باقلا باعث میشود تا بهره هوشی در افراد تقویت گردد.
مصرف باقلا سبب کم شدن خستگیهای جسمی و فکری میشود و در رفع ضعف اعصاب مفید است.
باقلا برای درمان رماتیسم، درد مفاصل و سیاتیک مفید میباشد.
باقلا دارای کلسیم و پتاسیم میباشد که این مواد باعث پیشگیری از پوکی استخوان میشوند.
باقلا منبع غنی از آهن، فسفر، مس، منگنز، منیزیم، ویتامین B، K، ویتامین C، A و اسید فولیک میباشد از این رو برای رفع کم خونی مفید میباشد.
باقلا به خاطر دارا بودن کلسیم و فسفر باعث تقویت مینای دندان میشود و از پوسیدگی دندانها جلوگیری مینماید.
مقدار فیبر بالا در باقلا باعث کم شدن قند خون در اشخاص مبتلا به دیابت میشود و همچنین باعث کاهش کلسترول خون بالا در افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ خواهد شد.
جالب است بدانید که بعضی از اشخاص ممکن است به باقلا حساسیت داشته باشند و یا دچار بیماری فاویسم که نوعی مشکل ارثی است و بو کردن باقلا هم برایشان خطرآفرین است، باشند. این افراد پس از مصرف باقلا دچار سردرد، سرگیجه، رنگ پریدگی، یرقان و … خواهند شد و نباید از آن مصرف نمایند.