بوق خبر - بسیاری از مردم خصوصا خانم ها تلاش می کنند که از طریق مکمل های دارویی سطح کلاژن خون خود را افزایش دهند اما شاید برایتان جالب باشد که بدانید اصلی ترین مواد سازنده این داروها از استخوان و پوست حیوانات و ماهی ها ساخته شده اند.
این خوراکیها حاوی ترکیبات کلاژنی یا کلاژن هیدرولیز شده هستند که به راحتی توسط بدن جذب میشود.
طبق ادعای شرکتهای تولید کننده این مواد میتوانند کلاژن را به پوست اضافه کرده یا تولید کلاژن توسط پوست را تحریک کنند.
اما باید در نظر داشت که مولکولهای کلاژنی معمولا آنقدر بزرگ هستند که نمیتوانند به داخل پوست نفوذ کنند و در نتیجه بسیاری از این مواد برای پوست بی فایده هستند.
ژلاتین از کلاژن گرفته میشود و میتواند باعث نرمی و استحکام پوست شده و حتی استخوانها را تقویت کند.
تحقیقات مختلفی انجام شده که نشان میدهند مکملهای خوراکی کلاژن ساز میتوانند باعث استحکام پوست شوند، تاثیر این داروها چندان محسوس نیست، اما قطعا در تقویت پوست موثر است.
نمیتوان با اطمینان خاطر گفت که بدن چه مقدار از کلاژن موجود در این مکملها را جذب میکند، اما دادههای زیادی وجود دارند که نشان میدهند مواد موجود در داروهای استعمال خارجی میتوانند باعث تحریک جذب کلاژن شوند.
علاوه بر این، ژلاتینهای حاوی ویتامین C هم میتوانند تولید کلاژن در بدن را تقویت کنند. این مواد همچنین میتوانند در افراد مبتلا به پوکی استخوان نیز مفید واقع شوند.
در پژوهشی که سال ۲۰۱۵ پیرامون همین مساله انجام شد مشخص گردید زنانی که از داروهای مکمل حاوی کلاژن استفاده میکنند کمتر به دردهای مفصلی دچار میشوند و مفصلهای موجود در زانوهایشان به دردهای کمتری دچار میشوند.
مصرف ۲.۵ تا ۱۵ گرم در روز از این مکملها کفایت میکند و به مقدار بیشتر از آن نیازی نیست. این روزها حتی ذرتهای حاوی کلاژن هم به بازار آمده اند و به همین خاطر ما بیشتر از آنچه نیاز باشد کلاژن وارد بدنمان میکنیم.
کلاژن اصلیترین پروتئین موجود در بافتهای ارتباطی و ساختاری بدن از جمله پوست، استخوان ها، ماهیچهها و تاندون هاست.
ساختار فیبری این ماده باعث شکل دهی و استحکام بدن میشود.
چهار نوع مختلف از کلاژن در بدن موجود است که در ادامه با آنها آشنا خواهید شد:
تایپ یک رایجترین نوع کلاژن است که در پوست، استخوان، دندانها و تاندونها یافت میشود.
تایپ دو که در مغز استخوان وجود دارد.
تایپ سه که در پوست، ماهیچهها و رگهای خونی وجود دارد.
تایپ چهار که در غشاهای پایه بدن و لایههای مختلف سلولی یافت میشود که کل بدن را فرا گرفته اند.
منابع غذایی با بالاترین سطح کلاژن در پوست و استخوان گاو و ماهی به وفور یافت میشوند.
اما بدن هم میتواند به خودی خود با جذب دیگر منابع پروتئینی کلاژن تولید کند. به همین خاطر کمبود کلاژن در میان بزرگسالان سالم به ندرت دیده میشود.