
به گزارش اقتصاددریایی، در پایان معاملات سومین روز هفته، شاخص کل ۱.۵ درصد و شاخص هموزن ۰.۹۷ درصد افت کردند. ارزش معاملات خرد هم نسبت به روز قبل افتی ۱۲ درصدی داشت و دوباره زیر ۱۰ هزار میلیارد تومان شد. همچنین بیش از ۱۰۰۰ واحد پول حقیقی هم روز گذشته از بازار خارج شد تا مجموع خروج پول از بازار از ابتدای هفته به بیش از ۳ هزار میلیارد تومان
برسد.
معاملات دیروز بازار سهام در حالی به پایان رسیده که قدرت خرید به فروش حقیقیها روز گذشته ۰.۶ بود. سرانه خرید حقیقیها نیز در این روز حدود ۳۶.۲ میلیون تومان و سرانه فروش آنها ۵۶.۲ میلیون تومان بود. در معاملات دیروز ۱۴ درصد نمادها در محدوده مثبت و ۸۶درصد در محدوده منفی به کار خود پایان دادند، همچنین ۱۵۵ نماد با ورود پول و ۴۱۸ نماد با خروج پول مواجه شدند.
صف فروش در صندوقهای اهرمی
بررسی ارزش معاملات گروههای مختلف نشان میدهد که بعد از صندوقهای درآمدثابت، سهامی و اهرمی، بانکها در میان صنایع بیشترین ارزش معاملات را از آن خود کردند. این گروه دیروز بیش از ۹۳۰ میلیارد تومان معامله شد. بعد از بانکها فلزات اساسی و خودروییها به ترتیب با ۹۳۰ و ۸۷۴ میلیارد تومان رتبههای بعدی را به خود اختصاص دادند.
روز گذشته صندوقهای اهرمی دوباره با صف فروش به کار خود پایان دادند و ارزش معاملات آنها بیش از ۱۳۶۰ میلیارد تومان به ثبت رسید. بانکیها علاوه بر این که ارزش معاملات بالایی را ثبت کردند به واسطه گزارشهای فصلی نسبتا خوب با ورود پول ۱۶۱ میلیارد تومانی هم مواجه شدند. هرچند میانگین بازدهی این گروه منفی ۱.۱۷ درصد بود. به جز بانکها صنایع نیروگاهی و گروه حمل ونقل با ورود پول کمتر از ۲۰ میلیارد تومانی همراه شدند.
خروج پول حقیقی از بازار سهام
در سمت مقابل روز گذشته بیش از ۲۴۰ میلیارد تومان پول از صندوقهای سهامی خارج شد. فلزات اساسی و فراوردههای نفتی هم با خروج پول بالای ۲۰۰ میلیارد تومانی مواجه شدند. بالاترین سرانه خرید امروز هم به گروه تک سهم عمدهفروشی تعلق داشت که سرانه خرید ۱۷۴ میلیونی را ثبت کرد. بعد از آن صندوقهای اهرمی و صندوقهای درآمد ثابت سرانه خرید ۱۴۰ میلیون تومانی و ۱۰۳ میلیون تومانی داشتند. صندوقهای اهرمی بالاترین سرانه فروش را هم به نام خود ثبت کردند. هر کد بورسی به طور میانگین در این گروه امروز ۲۳۱ میلیون تومان سهم فروخت.
مسیر خروج نقدینگی اشخاص از بورس
حسن حسین نیا، کارشناس بازارسرمایه در گفتگویی با اکوایران در خصوص روند بازار در روز گذشته گفت: بازارسرمایه روز دوشنبه را با بهبود شرایط در دقایق ابتدایی معاملات شروع کرد، اما در ادامه فشار عرضه ها افزایش پیدا کرد و در نهایت تعداد صف های فروش قابل توجه بود. وی در ادامه افزود: ارزش معاملات خرد سهام و صندوق های سهامی در حدود ۹۵۰۰ میلیارد تومان بود، اما آنچه اهمیت بیشتری داشت سرانه فروش بالاتر حقیقی ها در برابر سرانه خرید بود که به ترتیب ۵۶.۳ و ۳۶.۷ میلیون تومان بود؛ همچنین خروج نقدینگی اشخاص حقیقی که در هفته های گذشته آغاز شده با نزدیک شدن به مراسم تحلیف ترامپ شتاب گرفته است و نشان می دهد که فعالان بازار سهام و سرمایه گذاران نسبت به احتمال بالا گرفتن سطح اصطکاک بین کشور ایران و ایالات متحده ، احتیاط می کنند.
تغییر رنگ ریسکهای سیستماتیک در بورس
این فعال بازارسرمایه تصریح کرد: هم زمان با ریسک های سیستماتیکی که رنگ عوض کرده و از سطح تنش های منطقه ای به موضوع تحریم های سختگیرانه و تبعات احتمالی مواضع ترامپ تغییر پیدا کرده است، اصلاح شاخصه های قیمتی بورس نیز باعث شده تا شاخص کل به محدوده حمایتی مهم در سطح ۲٫۷۳۵٫۰۰۰ تا ۲٫۷۵۰٫۰۰۰ برسد که انتظار می رود شاهد تقویت تقاضا در این محدوده باشیم که می تواند مجددا اقبال به بازار سهام را برگرداند، در غیر این صورت شرایط کمی دشوار خواهد بود و اصلاح قیمتی عمیق تر خواهد شد. به گفته حسین نیا؛ آنچه در روزهای اخیر شاهد بودیم اخبار و شنیده های خوب در حوزه سرمایه گذاری و تولید بود که از حوزه خصوصی سازی تا برچیده شدن بسلط دلار نیمایی و بررسی مجدد لوایح پالرمو و cft در مجمع تشخیص مصلحت نظام را شامل می شود، ولی سنگینی وزنه ریسک سیستماتیک یاد شده امکان واکنش متناسب به اخبار بنیادی را نداده است.
راه سخت بورس برای حفظ مسیر رشد شاخص
این تحلیلگر بازار سرمایه در ادامه اظهار داشت: به نظر می رسد در روزهای پیش رو بازارسرمایه برای حفظ دستاوردهای خود از ۵ آبان ماه تا کنون کار دشواری در پیش داشته باشد و برای میسر شدن آن حمایت قوی از بازار و اخبار عملیاتی پیرامون افزایش سرمایه خودروسازان، شفاف سازی پتروشیمی های تعلیق شده ضروری خواهد بود؛ همچنین در کنار عوامل یاد شده گزارش ها و تصمیم گیری های حوزه پولی در آستانه سر رسید شدن گواهی سپرده خاص ۳۰٪ نیز اهمیت خواهد داشت که در هفته های اخیر نرخ بهره بین بانکی را نیز رشد داده است. وی در نهایت گفت: به هر حال فعالان بازار سهام امروز گوشه چشمی به سخنان ترامپ و مواضع مسئولان کشورمان در پاسخ به آن خواهند داشت که البته تجربه نشان داده در گذر از ریسک های این چنینی، بعد از مدتی بورس توانسته روند خود را بازیابی کند.
تاثیر آغاز ریاست جمهوری ترامپ در بورس تهران
همچنین امیرعباس باقری، تحلیلگر بازارسرمایه نیز در گفتگویی درخصوص بازار روز دوشنبه گفته بود: اول بهمن ۱۴۰۳ مصادف با ۲۰ ژانویه، روزی است که مراسم تحلیف دونالد ترامپ در ساعت ۷ شب به وقت تهران برگزار میشود؛ این رویداد سیاسی مهم در سطح جهانی، احتمالا اثرات روانی خود را بر بازارهای مالی جهان و بهویژه بازارسرمایه ایران خواهد گذاشت. به گفته باقری؛ عدم قطعیت در خصوص سیاستهای بینالمللی دولت جدید ایالات متحده، سرمایهگذاران را در حالت انتظار و احتیاط نگه داشته است؛ همین بلاتکلیفی ممکن است منجر به نوسانات و رفتارهای هیجانی در برخی نمادهای بازار شود. این کارشناس بازار سرمایه عنوان کرد: نبود محرکهای قوی برای رشد بازار نشان میدهد که کلیت بازار همچنان در مسیر اصلاح باقی خواهد ماند؛ هرچند ممکن است در نمادهای کوچکتر یا سهام غیرشاخصی، تحرکات مثبتی دیده شود، اما احتمالاً فضای عمومی بازار منفی و پرنوسان خواهد بود. وی در نهایت گفت: برای سرمایهگذاران، روز آینده میتواند چالشی جدی باشد؛ چرا که تصمیمات هیجانی در چنین فضایی ممکن است منجر به زیان شود.
منبع: اقتصاد سرآمد