به گزارش اقتصاددریایی به نقل از خبرنگار اقتصاد معاصر؛ اداره اطلاعات انرژی آمریکا بر اساس یکی از قوانین تحریمی علیه جمهوری اسلامی ایران موظف بوده تا به صورت دورهای، گزارشی را از وضعیت صادرات نفت و فرآوردههای نفتی ایران منتشر کند.
این نهاد وابسته به وزارت انرژی آمریکا در گزارشی که با این موضوع در اکتبر ۲۰۲۴ منتشر کرده، به طور ضمنی اذعان کرده که تحریمها نتوانستهاند تا جریان صادرات نفت ایران به بازارهای جهانی را متوقف کند.
در بخشی از این گزارش به درآمد نفتی ۵۳ میلیارد دلاری ایران از فروش نفت خام در سال ۲۰۲۳ اشاره شده است. درآمد نفتی ایران از فروش نفت در این سال، فقط ۱۲ میلیارد دلار کمتر از سال ۲۰۱۸ (سال خروج آمریکا از برجام و بازگشت تحریمها) بود.
کمترین درآمد ایران از فروش نفت خام در دوره پس از خروج آمریکا از برجام، مربوط به سال ۲۰۲۰ یعنی ۱۶ میلیارد دلار بوده اما از این سال درآمدهای ایران افزایشی شده است.
به همین ترتیب، صادرات نفت ایران از سال ۲۰۲۰ افزایشی شده و به یک میلیون و ۵۹۰ هزار بشکه در روز در سال ۲۰۲۳ رسیده که حدود ۲۱ درصد از سال ۲۰۱۸ کمتر بود.
ایران در سال ۲۰۱۸ بالغ بر ۲ میلیون و ۳۳ هزار بشکه در روز نفت خام و میعانات صادر کرده بود. همچنین چین با دریافت یک میلیون و ۲۳۰ هزار بشکه در روز، بزرگترین مشتری نفت ایران در سال ۲۰۲۳ بوده است.
این نهاد دولتی آمریکایی در ادامه اذعان میکند: «نفت و فراوردههای نفتی ایران توسط ۱۸۷ کشتی در جهان، طی یک سال گذشته جابهجا شدهاند که نشاندهنده بیاعتنایی شرکتهای کشتیرانی به تحریمهای آمریکا علیه صادرات نفت ایران است.»
بر اساس این گزارش، ۹۳ بندر جهان از ۲۶ کشور، پذیرای نفت خام و فرآوردههای نفتی جمهوری اسلامی بودهاند. نفت خام یا فرآوردههای نفتی ایران طی یک سال گذشته به بنادر بنگلادش، چین، مصر، اریتره، هند، اندونزی، عراق، مالزی، مالدیو، میانمار، عمان، پاکستان، فیلیپین، سنگاپور، آفریقای جنوبی، کره جنوبی، سریلانکا، سودان، سوریه، تایوان، تانزانیا، تایلند، ترکیه، امارات، ویتنام، ونزوئلا و یمن منتقل شده است.