به گزارش
اقتصاددریایی، ادامه روند کاهشی در بازار سهام کار را به جایی رسانده است که امروز بسیاری از فعالان بورس و اهالی بازار سرمایه معتقدند اقدام مجلس شورای اسلامی در استیضاح عبدالناصر همتی، وزیر سابق اقتصاد دولت چهاردهم در کنار فضا و تصمیمات سیاسی بهعنوان متهمان اصلی وضعیت این روزهای بورس هستند. روز شنبه اما خبرهایی پیرامون ارسال نامهای از سوی ترامپ، رئیسجمهور آمریکا برای ایران و ایجاد فضای منفی پیرامون این خبر، نسخه مجلس را تکمیل کرد و بازار به ریزش شاخصها ادامه داد.
در جریان دادوستدهای روز شنبه (۱۸اسفندماه) بازار سرمایه، بیش از ۱۵میلیارد و ۶۰۸۹۳میلیون سهم و حقتقدم به ارزشی بالغ بر ۱۰هزار و ۱۵۴میلیارد تومان در بیش از ۴۸۸هزار نوبت مورد دادوستد قرار گرفت و شاخص بورس با افت ۳۵هزار و ۵۵۸واحدی در ارتفاع ۲میلیون و ۷۵۴هزار و ۴۱۲واحد قرار گرفت. بیشترین اثر منفی بر دماسنج بازار سهام در روز گذشته به نام نمادهای معاملاتی فارس، فملی و وبملت شد و در مقابل نمادهای خودرو، حکشتی و آلومینا با رشد خود مانع افت بیشتر نماگر بازار سهام شدند.براساس گزارشهای منتشرشده، در بازارهای فرابورس ایران هم دیروز با معامله ۶میلیارد و ۶۵۳میلیون ورقه به ارزش ۱۱۱هزار و ۶۳میلیارد تومان در ۲۳۰هزار نوبت، شاخص فرابورس (آیفکس) ۳۹۴واحد افت کرد و در ارتفاع ۲۵هزار و ۵۹واحد قرار گرفت. در این بازار هم روز گذشته بیشترین اثر منفی بر شاخص فرابورس به نام نمادهای معاملاتی آریا، مارون و کگهر شد و در مقابل نمادهای معاملاتی فزر، بساما و تجلی بیشترین اثر مثبت را بر این شاخص به نام خود ثبت کردند.
با وجود روند منفی بازار، دیروز گروه خودرویی در کانون توجه سرمایهگذاران قرار داشت و نمادهای این گروه بیش از ۱۳۰۰میلیارد تومان معامله شدند و این در حالی بود که حدود ۵۵میلیارد تومان پول حقیقی از این گروه خارج شد. ارزش معاملات روز گذشته گروه خودرویی رکورد ۳۵روز معاملاتی اخیر بهحساب میآید. پیش از این در ۲دی ارزش معاملات این گروه ۱۴۰۰ میلیارد تومان به ثبت رسیده بود. بعد از خودروییها، بانکیها و محصولات شیمیایی هم به ترتیب ۵۵۵ و ۵۰۵میلیارد تومان دادوستد شدند. در میان ۱۰گروه برتر بازار تنها گروه استخراج کانههای فلزی بود که با ورود پول حقیقی مواجه شد و بقیه گروهها شاهد خروج سرمایه از نمادهای خود بودند.
کارنامه بورس در جذب و تجهیز منابع
در این میان دادههای آماری مدیریت پژوهش، توسعه و مطالعات اسلامی سازمان بورس نشان میدهد، افزایش سرمایه از محل آورده نقدی و مطالبات حالشده در این بازه زمانی، ۶۸۰،۵۱۸میلیارد ریال، افزایش سرمایه از محل سود انباشته ۱،۳۲۵،۹۶۸میلیارد ریال، افزایش سرمایه از محل اندوخته ۲۸۴،۸۸۶میلیارد ریال و افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی ۷۹۷،۵۹۸میلیارد ریال بوده است. براساس این دادههای آماری، عرضه اولیه سهام شرکتها در بورس و فرابورس نیز ۶۰،۵۵۴میلیارد ریال بوده است. آمارهای مدیریت پژوهش، توسعه و مطالعات اسلامی سازمان بورس و اوراق بهادار، حاکی از آن است که از فروردین تا پایان بهمن ماه امسال، ۵،۴۰۴،۰۸۸میلیارد ریال انواع ابزارهای تامین مالی منتشر شده است. افزونبراین، در این بازه زمانی، ۱۲،۴۰۰میلیارد ریال شرکت سهامی عام تاسیس شده است.
سهم حقیقیها از مبادلات سهام
از سوی دیگر، سهم حقیقیها، حقوقیها و صندوقهای سهامی از آمار معاملات بازار سهام در هفته گذشته، به ترتیب ۶۹.۹، ۱۰.۲ و ۶.۱درصد بوده است. همچنین، تعداد سهامداران فعال بورس در هفته گذشته به ۷۵۳هزار و ۵۶۴کد رسید. گزارشهای آماری از معاملات بازار سهام حاکی از آن است در هفته منتهی به ۱۵اسفند ماه، سهم حقیقیها، حقوقیها و صندوقهای سهامی به ترتیب ۳۶۲هزار و ۳۸۱میلیارد ریال (۶۹.۹درصد)، ۵۲هزار و ۹۳۰میلیارد ریال (۱۰.۲درصد) و ۳۱هزار و ۴۵۵میلیارد ریال (۶.۱درصد) بود. همچنین در هفته یادشده، تعداد سهامداران فعال در بازار، اعم از حقیقی و حقوقی (بدون احتساب کدهای دارای معامله در عرضههای اولیه) ۷۵۳هزار و ۵۶۴نفر بود که به تفکیک ۷۵۱هزار و ۹۵۹نفر، شامل: سهامداران حقیقی و یکهزار و ۶۰۵نفر مربوط به حقوقیها میشود. در این بازه زمانی، ۳صنعت؛ ۱-خودرو و ساخت قطعات ۲- بانکها و موسسات اعتباری ۳- محصولات شیمیایی جزو ۳صنعت پرگردش در معاملات بازار سهام بودند. آمارها حاکی از آن است در هفته گذشته این ۳صنعت ۴۰درصد ارزش کل معاملات بازار را به خود اختصاص دادند.
توقیف ۱۹۴۰پرونده اوراق بهادار در بورس
آمارهای ارائهشده از روابط عمومی سپردهگذاری مرکزی نیز نشان میدهد: در دومین ماه زمستان امسال، ۹۰۵پرونده اوراق بهادار درباره رفع توقیف، ۱۸۴۸پرونده درباره فروش و ۱۹۸پرونده درباره استعلام دارایی عملیاتی شده است. در بهمنماه سالجاری، درخواستهای ۱۶۲پرونده اوراق بهادار درباره توثیق، ۱۷۲پرونده اوراق بهادار درباره رفع توثیق، ۴۵پرونده درباره فروش توثیق و ۴۰پرونده درباره استعلام توثیق انجام شده است. این فرآیند ناظر بر دستورات دریافتشده از مراجع ذیصلاح قانونی نظیر محاکم حقوقی و کیفری دادگستری، ادارات کل امور مالیاتی و... است که در آن دستور توقیف اوراق بهادار شخصی که محکوم به پرداخت وجه شده، صادر میشود. مرجعی که دستور توقیف صادر کرده میتواند نسبتبه رفع توقیف یا فروش اوراق بهادار توقیفی نیز دستور دهد.
ریزشهای بورس ادامهدار است
بررسی گزارشهای عملکرد بازار سهام نشان میدهد که شاخص کل بورس طی پنجاه روز گذشته در محدوده ۲میلیون و ۶۷۸هزار واحد و ۲میلیون و ۹۵۱هزار واحد در حالت خنثی قرار گرفته است. در چنین شرایطی اثر ژانویه بر بازار سهام که متاثر از ایام پایانی سال و عید نوروز است و همچنین ایام ماه مبارک رمضان سبب تقویت رنج بودن بازار میشود؛ اثر ژانویه در واقع اثر رویدادهای تقویمی روی رفتار معاملهگران دارد که به اثر ژانویه معروف شده است. به اعتقاد فعالان بازار سرمایه؛ از طرفی استیضاح همتی، وزیر اقتصاد و دارایی توسط مجلس و بلاتکلیف شدن این وزارتخانه مهم ، تاثیر بسزایی در تقویت بیتصمیمی شاخص کل بورس دارد. در چنین شرایطی بسیاری از تصمیمات تاثیرگذار روی جهت بازار متاثر از رویکرد وزارت اقتصاد و دارایی است و استیضاح وزیر مربوطه در شرایط حساس جنگ اقتصادی، تاثیر منفی روی بازارسرمایه میگذارد. فعالان بورس معتقدند که ریسکهای سیستماتیک بسیاری از جمله منازعات منطقهای و موضعگیریهای دولتمردان آمریکایی روی بازار سهام ما اعمال میشود؛ این عوامل سبب تضعیف بورس شده است تا جایی که امروز شاهد رنگ قرمز شاخص کل بازار هستیم.