به گزارش
اقتصاددریایی، در روزهای اخیر وزارتخانههای خزانهداری و امور خارجه آمریکا در تداوم کارزار فشار حداکثری دولت دونالد ترامپ علیه جمهوری اسلامی ایران، بهطور مشترک اسامی چند فرد و شرکتهای مرتبط با جمهوری اسلامی ایران را در فهرست تحریمها قرار دادهاند. تحریمهای جدید وزارتخانههای خارجه و خزانهداری آمریکا علیه تجارت نفت ایران، اولین گام مشترک آنها از کارزار جدید فشار حداکثری علیه جمهوری اسلامی ایران است. به گفته تامی بروس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، وزارت خزانهداری ۱۶نهاد و کشتی را تحریم کرده است، در حالی که وزارت خارجه و وزارت خزانهداری به صورت مشترک ۲۲نفر دیگر و ۱۳ شتی را تحریم کردهاند.
این تحریمهای ظالمانه در حالی بر صنعت نفت ایران تحمیل شده که بازارهای جهانی از آثار روانی و سیاسی آن اثر گرفته و شاهد بروز نگرانی و نااطمینانی در بازار انرژی جهان هستیم. آنگونه که ایرنا به نقل از خبرگزاری رویترز منتشر کرده، در روزهای اخیر نگرانیها درباره عرضه ناشی از دور تازه تحریمهای ایران از سوی واشنگتن و حاشیههای سود پالایشی بالا، قیمتهای جهانی نفتخام را افزایش داده است در حالیکه در هفتههای گذشته و پس از ورود ترامپ به کاخسفید اعلام سیاستهای نفتی او مبنی بر استخراج نفت بیشتر، قیمتهای جهانی در حال درجازدن بود.
نقشه ترامپ برای صادرات نفت ایران
حاکم جدید کاخسفید در حالی در پی آن است که صادرات نفتخام ایران را به صفر برساند که اسلافش در دهه۹۰ خورشیدی نیز چنین هدفی را دنبال کردند، اما هرگز این تصمیم محقق نشد و در فهرست آرزوهای برباد رفته چهلوچهارمین رئیسجمهور ایالاتمتحده آمریکا و ساکنان بعدی کاخسفید ثبت شد. از یاد نبردهایم که ترامپ در دور پیشین ریاستجمهوری خود که از توافق برجام خارج شد و فشارها و تحریمهای حداکثری بر ملت ایران وضع کرد نیز نتوانست صادرات نفت ایران را به صفر برساند، زیرا واقعیت انکارناپذیری که وجود دارد، جایگاه ایران در بازار انرژی جهان است که رقبایش نمیتوانند جای خالی او را پر کنند.
ترامپ که در دوران اول ریاستجمهوری خود حتی کمپین فشار حداکثری علیه ایران راه انداخته بود، در این دوره یادداشتی را با هدف بازگرداندن سیاست موسوم به «فشار حداکثری» علیه جمهوری اسلامی ایران امضا کرد؛ این امضا ساعاتی قبل از دیدار با بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی انجام شد و تا به ادعای او مانع از دستیابی تهران به سلاح هستهای و به صفر رساندن صادرات نفت ایران شود. ترامپ مدعی است که در دوره اول ریاستجمهوری خود، صادرات نفت ایران را به نزدیک صفر رسانده بود، اما پس از شکست طرح فشار حداکثری و عدمکنترل صادرات نفت ایران، صادرات نفت در دوران بایدن افزایش یافت.
ایران، سومین تولیدکننده بزرگ نفت اوپک
براساس گزارش تولید دبیرخانه سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک)، ایران با تولید روزانه ۳میلیون و ۲۰۰هزار بشکه در ماه ژانویه امسال (دی - بهمن) سومین تولیدکننده بزرگ این سازمان بوده است و به همین دلیل برخی تحلیلگران معتقدند افزایش تقاضای سوخت در غرب هم از بازارهای نفت حمایت میکند. این تحریمها همچنین درحالی وضع شدهاند که قرار است از ماههای آینده وزیر نفت ایران ریاست دورهای اوپک را برعهده بگیرد؛ یعنی در کنار اهرم تولید و اثرگذاری بر بازار جهانی انرژی، اهرم سیاستی نیز به داشتههای ایران در معادلات بازار جهانی نفت اضافه میشود.
به همین دلیل است که محسن پاکنژاد، وزیر نفت جمهوری اسلامی ایران در واکنش به تحریمهای کاخسفید علیه صادرات نفت ایران گفته است: مردم ایران بدانند این خیال خام و آرزوی شوم که نفتخام صادراتی ما را به صفر برسانند، هرگز محقق نخواهد شد. همچنین حمید بورد، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران که در اقدام جدید خزانهداری آمریکا، جزو اشخاص مشمول تحریمها قرار گرفته، در اینباره به خبرنگار ایرنا گفته است: صادرات نفت ایران بخوبی در حال انجام است. اخیرا هم محمد بهرامی، نایبرئیس کمیسیون مجلس شورای اسلامی در واکنش به این تحریمها گفته است که ترامپ در تحریم نفتی ایران همه زورش را زده و تحریم جدیدی ندارد رو کند.
برای هر وضعیتی آمادهایم
در بیش از یکدهه گذشته، تحریمهای متنوعی از سوی هیات حاکمه آمریکا به بهانههای مختلف از جمله برنامه صلحآمیز هستهای و صنایع دفاعی ایران و حتی موضوعات حقوق بشری علیه اشخاص، سازمانها و شرکتهای ایرانی وضع شده است که دامنه متنوعی از حوزه انرژی، بانکی، بیمهای و صنایع را در بر میگیرد؛ در کنار آن اعمال سیاست هراسافکنی و تهدید علیه شرکتها و کشورهای طرف قرارداد و تجارت با ایران دیگر روش آمریکاییها برای محدود کردن فعالیتهای اقتصادی جمهوری اسلامی ایران بوده است؛ از این رو همه شیوهها و روشهای ممکن برای تحریم اقتصاد ایران در ادوار مختلف آزموده شده است.
به همین دلیل عبدالناصر همتی، وزیر امور اقتصادی و دارایی در گفتوگو با شبکه الشرق عربستان، با بیان اینکه سناریوهای مختلفی را برای عبور از هر شرایطی آماده کردهایم، تاکید کرده است: برای هر وضعیتی آمادگی لازم را داریم. وی در اینباره گفته است: یکی از اتفاقات مهمی که در چندسال گذشته در ایران رخ داد، تحریمها و فشار حداکثری و ظالمانهای بود که در دوره قبل ترامپ علیه ایران انجام شد و پس از او نیز تا حدودی ادامه پیدا کرد؛ طبیعی است که جمهوری اسلامی ایران روشهای مختلفی را برای خنثی کردن این تحریمها اجرا کرد و نشانه آن نیز این است که در طی سالهای اخیر هم رشد اقتصادی مثبت بوده و هم روند همکاری ما با کشورهای مختلف منطقه و جهان رو به گسترش است.وزیر اقتصاد تصریح کرد: ما توانستهایم مرحله اصلی فشار را پشتسر بگذاریم و در آینده نیز تلاش بیشتری در این زمینه خواهیم کرد؛ در موضوع صادرات نیز ما تجربه سالهای ۹۷ تا ۹۹ یعنی دورهای که ترامپ حاکم بود را داریم و صادرات نفت ما کاهش شدیدی پیدا کرد و البته عامل کرونا نیز به آن اضافه شد و کرونا باعث افزایش فشار به اقتصاد ما شد. همتی گفت: قبول داریم که این فشارها مقداری بر زندگی مردم تاثیر گذاشته است و زندگی مردم از نظر اقتصادی تحت فشار قرار دارد، اما ما برنامهریزی لازم را داریم. وی افزود: سناریوهای مختلفی را آماده کردهایم که بتوانیم براساس تصمیماتی که برای فشار بر کشورمان گرفته میشود، براساس آن تصمیمات سناریوهای اقتصادی خودمان را اجرا کنیم و برای هر حالتی آمادگی لازم را داریم.
آماده صادرات هر مقدار نفت تحویلی هستیم
عباس اسدروز، مدیرعامل شرکت پایانههای نفتی ایران و دیگر مدیر نفتی ایران که مشمول تحریمهای اخیر شده است، نیز با اشاره به نقش حیاتی این شرکت در زنجیره ارزش نفت، گفت: این شرکت با تکیه بر توان داخلی و زیرساختهای راهبردی خود بهعنوان یک سازمان چابک، آماده صادرات هر مقدار نفت تحویلی است. وی در جریان بازدید از اسکله شرقی پایانه نفتی خارک خاطرنشان کرد: توانمندی فنی و عملیاتی این شرکت سبب شده است پهلودهی و جداسازی نفتکشها حتی در شرایط نامساعد جوی بدون تأخیر انجام شود. اسدروز در ادامه به اهمیت استفاده از توان داخلی در تأمین تجهیزات صنعت نفت اشاره کرد و گفت: برخی تجهیزات موردنیاز با همکاری شرکتهای دانشبنیان داخلی تولید شده است. بهعنوان یک سازمان چابک، آمادگی کامل داریم که هر مقدار نفتی که به ما تحویل داده شود، بدون وقفه صادر کنیم.