به گزارش
اقتصاددریایی، در ابتدای این جلسه سلمان ضربی، مدیرعامل پیشین ایزوایکو، گزارشی از عملکرد سهساله خود در این مجموعه ارائه کرد و به تشریح دستاوردهای ایزوایکو در حوزه ساخت، تعمیر و توسعه صنعت دریایی کشور پرداخت.
گزارشی که در بخش کوچکی از آن میتوان به (ادغام شرکتهای زیرمجموعه ایزوایکو در قالب یک مجتمع واحد (ایزوایکو)، اجرایی کردن طرح طبقهبندی مشاغل و بهبود شرایط کارکنان، پرداخت بدهیهای معوق ارزی و ریالی شرکت، از جمله بدهیهای بانکی، مالیاتی و بیمهای، رفع بدنامی شرکت و تبدیل ایزوایکو به یک برند خوشنام در صنعت دریایی، رشد چشمگیر در حوزه تعمیرات شناورها، از جمله نفتکشهای غولپیکر، سلامت مرکز بر آموزش و ارتقای مهارتهای نیروی انسانی و …) اشاره کرد.
پس از آن، سعید جعفری، مدیرعامل جدید ایزوایکو ضمن قدردانی از زحمات مدیریت پیشین، برنامههای خود را برای ارتقای جایگاه این شرکت و توسعه صنعت دریایی کشور تشریح کرد. وی بر ضرورت نوآوری، توسعه زیرساختها و بهرهگیری از ظرفیتهای داخلی در جهت پیشرفت این صنعت تأکید کرد.
در ادامه، فرشاد مقیمی، معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت و رئیس هیاتعامل سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران (ایدرو)، با اشاره به اهمیت صنعت دریایی، از ایزوایکو بهعنوان یکی از حامیان اصلی این صنعت تقدیر کرد. وی اظهار داشت: در شرایط کنونی که بالاترین مقامات کشور از جمله مقام معظم رهبری و رئیسجمهور بر حمایت از صنعت دریایی تأکید دارند، این فرصت تاریخی باید با تلاش، وحدت و همدلی بیش از پیش مورد استفاده قرار گیرد تا گامهای مؤثری در مسیر پیشرفت این صنعت برداشته شود.
در این مراسم، ضمن تأکید بر اهمیت نقش ایزوایکو در توسعه صنعت دریایی کشور، از زحمات دکتر سلمان ضربی، مدیرعامل پیشین ایزوایکو تقدیر شد. پس از جلسه، مقامات حاضر از پروژههای جاری و طرحهای توسعهای مجتمع بازدید کردند و از نزدیک در جریان آخرین پیشرفتهای این مجموعه صنعتی قرار گرفتند. یکی از نکات برجسته این مراسم، تقدیر از دکتر ضربی روی عرشه کشتی اقیانوسپیما بود. این اقدام که در فضای باز و در دل صنعت کشتیسازی انجام شد، نمادی از نقش تأثیرگذار وی در ساخت نخستین کشتیهای اقیانوسپیما در کشور محسوب میشد. تقدیر از نخستین اقیانوسپیماساز ایران، بر عرشه یک کشتی اقیانوسپیما، لحظهای تاریخی و نشانگر تحول صنعت کشتیسازی کشور بهدست متخصصان داخلی بود. در ادامه، بازدید از بخشهای مختلف ایزوایکو، از جمله حوضهای خشک، اسکلهها، کارگاههای ساخت و تعمیر شناورها و سکوهای نفت و گاز انجام شد و برنامههای توسعهای مجتمع مورد بررسی قرار گرفت.
فرشاد مقیمی، رئیس سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران (ایدرو) پیش از این نیز در مراسم معارفه مدیرعامل مجتمع کشتیسازی و صنایع فراساحل ایران (ایزوایکو)؛ با اشاره به سیاستهای کلی توسعه دریامحورِ ابلاغی مقام معظم رهبری گفت: در این ابلاغیه و سیاست کلان الزاماتی وجود دارد که از ۱۰محور احصاشده، ۴محور آن مستقیم به مجموعه وزارت صنعت، معدن و تجارت مربوط میشود و در بقیه موارد نیز وابسته به فعالیت مجموعههای وزارت صمت در این حوزه است.
مقیمی ادامه داد: موضوع اقتصاد دریامحور امروز برای سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران مهم است و این سازمان مسئولیت صنعت اقتصاد دریامحور را برعهده گرفته تا بهعنوان نهاد توسعهای اقتصاد دریامحور در کشور عمل کند. وی درخصوص حوزه ساخت با اشاره به وجود حدود ۹۷شرکت سازنده شناور با اندازه و رتبهبندیهای مختلف در کشور گفت: برآوردها این است که کشور تا ۱۰سال آینده به بیش از ۲هزار و ۸۰۰شناور نیاز دارد و پیگیری و مدیریت این موضوع هم باید مورد توجه قرار گیرد.
رئیس هیاتعامل سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران (ایدرو) با اشاره به اهمیت موضوع تامین منابع مالی در صنعت دریا گفت: با پیگیریهای انجامشده، حدود ۴همت در بودجه سال ۱۴۰۴ برای صندوق صنایع دریایی پیشبینی شده است. مقیمی همچنین در آن جلسه از مدیرعامل و اعضای هیاتمدیره ایزوایکو خواست با یک برنامه نظاممند و بهتدریج امکان ورود این شرکت را به بورس فراهم سازند تا امکان بهرهگیری از سرمایههای مردمی فراهم شود.