به گزارش اقتصاددریایی، یحیی بخشی در گفت و گو روابط عمومی با بیان اینکه اداره آب ،برق و بخار پالایشگاه شازند که به عنوان سرویس های جانبی (UTILITY)مسئولیت تامین انرژی مصرفی (آب و برق،بخار هوا و سوخت)واحدهای پالایشی را به عهده دارد،افزود: تمام فعالیت های واحدهای پالایشی و استمرار تولید به عملکرد صحیح و مستمر UTILITY وابسته می باشد.
وی ادامه داد:واحدهای تولید بخار، تولید و توزیع برق،آب صنعتی ، کمپرسورهای هوا،سوخت رسانی،برج های خنک کننده مدار باز ، آبرسانی و بازیافت واحدهای پالایشی اداره آب ،برق و بخار پالایشگاه شازند را تشکیل می دهند.
مهندس بخشی با اشاره به اینکه دیگهای بخار و HRSG های نصب شده در خروجی ژنراتورهای گازی ،بخار مورد نیاز پالایشگاه را تولید می کنند ،ادامه داد:بخار تولیدی در توربین ژنراتورها جهت تولید برق ،ادوات دوار توربینی ، عملیات فرآیند پالایش و تولید فرآورده های نفتی و سیستم گرمایشی مبدل های حرارتی ،خطوط انتقال سیالات و تجهیزات گرمایشی مصرف می گردد.
وی اشاره کرد:برق مورد نیاز و مصرفی در پالایشگاه بعد از تولید در ژنراتورهای گازی و بخار به ایستگاه های فرعی برق انتقال و بعد از تبدیل به ولتاژهای مورد نیاز،در ادوات دواربرقی ،در تامین روشنایی ، تغذیه برق سیستم ، تجهیزات کنترلی و سایر تجهیزات پالایشگاه مصرف می شود.
رییس واحد آب ،برق و بخار پالایشگاه شازند گفت:در واحد آب صنعتی و کمپرسورهای هوا، آب ارسالی از چاه ها و سدکمال صالح بعد از ذخیره در مخازن آب خام و آتش نشانی ،جهت تصفیه و تبدیل آن به آب مصرفی بدون املاح، وارد خطوط تولید آب DM شده و بعد از انجام فرآیند لازم برروی آن،در مخازن ذخیره و پس از اکسیژن زدایی وارد دیگ های بخار شده و به بخار تبدیل می شود.
وی ادامه داد:بخار تولیدی به فشارهای مورد نیاز تبدیل و در ادوات دوار توربینی ،مبدل های حرارتی و سیستم های گرمایشی بخاری و غیره مورد استفاده قرار می گیرد.
مهندس بخشی اظهار کرد:تولید و تأمین فشار آب آتش نشانی ،تامین آب آشامیدنی ،تصفیه آب مقطر سرد برگشتی از تجهیزات در پالیشرها و آب مقطر گرم برگشتی از تاسیسات گرمایشی و مبدل ها بعد از تبادل حرارت و افت دما وارد روغن گیرها شده و سپس وارد مخازن ذخیره و از آنجا مجددا در دیگ های بخار و تولید بخار مصرف می شود.
وی اشاره کرد:در واحد کمپرسورهای هوای فشرده ،هوای مورد نیاز بعد از تولید در کمپرسورهای هوا و خشک نمودن آن در درایرهای هوا به عنوان هوای پلنت در تمامی واحدهای پالایشی با نام utility station و همچنین به نام هوای ابزار دقیق در سیستم کنترل شیرآلات ،تجهیزات و ادوات کنترلی پالایشگاه مصرف می گردد.
مهندس بخشی تصریح کرد:واحد سوخت رسانی وظیفه تامین سوخت مایع سنگین مصرفی در کوره ها ،دیگ های بخار و سوخت سبک مصرفی در دیگ های بخار را به عهده دارد.
وی ادامه داد:دربرج های خنک کننده مدار باز با استفاده از تلمبه های موجود،حجم زیادی از آب خنک شده (CWS )در سیستم به ادوات دوار توربینی ،بخاری و کولرهای واحدهای پالایشی وارد شده و بعد از تبادل حرارت و خنک کاری به صورت آب گرم (CWR)به برج های خنک کننده وارد و با عبور از افشانک ها ،رطوبت گیرها و تماس با جریان هوای مکنده قوی موجود بر روی برج های خنک کننده با دمای محیط تبادل حرارت شده و آب خنک وارد حوضچه های برج شده و بعد از تزریق مواد شیمیایی و تنظیم و کنترل پارامترهای آب، وارد تلمبه ها شده و مجددا به سیکل آب خنک کننده گردشی پالایشگاه وارد می شود.
رییس اداره آب ،برق و بخار پالایشگاه امام خمینی (ره)شازند عنوان کرد:آب مصرفی پالایشگاه بعد از خروج از چاه ها و سد کمال صالح وارد حوضچه های آبرسانی شده و توسط پمپ های آبرسانی جهت ذخیره سازی ،استفاده در عملیات پالایش ،برج های خنک کننده و تولید آب DM به مخازن واحد آب صنعتی ارسال می شود.
وی اظهار کرد:در واحد بازیافت عملیات تصفیه و جدا نمودن روغن از محتویات آب های روغنی حاصل از شستشوی دستگاه ها و دستگاه نمک زدایی نفت خام از دستگاه های متعددی عبور نموده و پس از فیلتراسیون و کلرزنی ،به همراه آب تصفیه شده فاضلاب بهداشتی بصورت آب جبرانی به برج های خنک کننده تزریق می گردد.
مهندس بخشی ادامه داد:آب های غیر روغنی و با سختی بالای حاصل از تخلیه برج های خنک کننده و تخلیه حوضچه های خنثی سازی آب احیاء خطوط تولید آب DM،به حوضچه های تبخیر واحد بازیافت وارد می شود.
وی اظهار کرد:بطور کلی تولید و استمرار تولید در واحدهای پالایشی به عملکرد صحیح و مستمر واحدهای UTILITY وابسته و بروز هر گونه مشکلی روند
تولید را تحت تاثیر قرار خواهد داد.
رئیس اداره آب،برق و بخار با بیان اینکه بهره برداری از واحد اسمز معکوس (RO)در آینده نزدیک علاوه بر صرفه جویی اقتصادی و زیست محیطی ،تاثیر قابل ملاحظه ای در مصرف انرژی (آب)در اداره آب ،برق و بخار پالایشگاه خواهد داشت ،
افزود:از آب های دور ریز حجم قابل ملاحظه ای در پروسه تولید آب صنعتی به آب بدون املاح (DM)تبدیل شده و ضمن برگشت به چرخه تولید ،از برداشت آب چاه ها و سد کمال صالح کاسته خواهد شد.
مهندس بخشی تصریح کرد:با خرید یک دستگاه oil skimmer و نصب در ورودی SU_2600،ضمن جلوگیری از انتشار بخارات مواد روغنی در منطقه خصوصا در فصل گرما و کاهش رسوب گذاری در سیستم،روغن ورودی به API ها قبل از هرگونه فرآیندی تا حد قابل ملاحظه ای جمع آوری شده و با افزایش راندمان سیستم تصفیه آب OILY در واحد ،روغن در کمترین زمان ممکن انجام شده و بلافاصله به مخازن جمع آوری سوخت بازیافت TK_2601_03 ارسال می گردد.
وی اظهار کرد:درزمان تعمیرات اساسی خطوط تولید آب بدون املاح ( DM) ، رزین های مستعمل آنیون و کاتیون تخلیه شده از ظروف با هماهنگی اداره مهندسی پالایش به واحد پالیشرها منتقل و تا زمان داشتن کارایی لازم ، در ظروف پالیشرها شارژ شده و مجددا در تصفیه آب مقطر سرد( coc) مورد استفاده قرار میگیرند.