به گزارش اقتصاددریایی، سرمایهگذاری چین در منطقه اقتصادی خلیفه ابوظبی به عنوان سنگ بنای همکاری اقتصادی تحت ابتکار کمربند و جاده است. برنامهریزی نزدیک به ۴۰شرکت چینی برای ایجاد کارخانههای تولیدی در این منطقه نشاندهنده ظرفیت همکاری صنعتی چین و امارات متحده عربی در منطقه اقتصادی خلیفه ابوظبی بوده است. در این راستا، سرمایهگذاری ۱۰میلیارد دلاری برای تبدیل این منطقه به قطب نوآوری و پیشرفت صنعتی در نظر گرفته شده است. این پیشرفت قابلتوجه نشاندهنده پویایی در حال تحول روابط چین و امارات متحده عربی، بهویژه در تولید، فناوری و صنایع سبز است.
تاثیر ظرفیت همکاری صنعتی چین و امارات
براساس گزارش میدلایست بریفینگ، ظرفیت همکاری صنعتی چین و امارات در منطقه اقتصادی ابوظبی و در مجاورت بندر خلیفه، مساحت برنامهریزیشده ۱۲.۲کیلومترمربع را پوشش میدهد. این پروژه به عنوان یک مکان حیاتی در پیشبرد ابتکار کمربند و جاده عمل کرده و ظرفیت صنعتی چین را با اهداف تنوع اقتصادی ابوظبی مرتبط میکند.
راشد عبدالکریم آل بلوشی، معاون وزیر توسعه اقتصادی ابوظبی بر اهمیت استراتژیک ابوظبی به عنوان یک مرکز تجارت و سرمایهگذاری جهانی تاکید کرده است. او ابتکارات قوی منطقه، از جمله استراتژی صنعتی ابوظبی با هدف تقویت همکاری با شرکتهای چینی بزرگ را در این راستا میداند.
موقعیت استراتژیک این منطقه اقتصادی در نزدیکی بندر خلیفه دسترسی تجارت جهانی را تسهیل و آن را به مرکزی حیاتی برای شرکتهای چینی جهت دسترسی به بازارهای بین المللی تبدیل میکند. این امر با اهداف چین برای ایجاد تولید محلی در خارج از کشور به دلیل کاهش رشد اقتصادی داخلی و افزایش موانع تجاری سازگار است.
در مقابل، برای کشورهای شورای همکاری خلیج فارس، این همکاری را از جمله راههایی میدانند که برای ادغام زنجیرههای تامین جهانی و در عین حال تنوع بخشیدن به اقتصادشان فراهم میکند. از زمان آغاز به کار این برنامه، این منطقه بیش از ۳۰پروژه را جذب کرده که همافزایی بین ذینفعان چین و امارات و استراتژیهای توسعه دوجانبه را تقویت و ساختوساز با کیفیت بالا ابتکار کمربند و جاده را تسریع میبخشد.
تنوع و زیرساختهای صنعتی
ظرفیت همکاری صنعتی چین و امارات شامل صنایعی مانند تولید تجهیزات، مهندسی شیمی و فرآوری فلز بوده و در عین حال تنوع اقتصادی ابوظبی را تسریع میبخشد و باعث رشد بینالمللی شرکتهای چینی میشود. زیرساختهای جامع - از یک مرکز اداری و خدماتی عملیاتی گرفته تا شبکههای جادهای- عملکرد یکپارچه را برای شرکتهای مقیم تضمین میکند.
نمایشگاه محصولات صنعتی چین ۲۰۲۴ که در ماه نوامبر برگزار شد، بستری را برای نزدیک به ۹۰شرکت پیشرو از چین و امارات فراهم کرد تا توانمندی خود را به نمایش بگذارند. شرکتکنندگان شامل غولهای صنعتی مانند شرکت ملی هستهای چین، تلکام چین و NBD امارات بودند که اهمیت استراتژیک این مشارکت را برجسته کردند.
ژولیان، مشاور اقتصادی و بازرگانی سفارت چین در امارات متحده عربی، با ابراز خوشبینی نسبت به افزایش فرصتها در تولید هوشمند، صنایع سبز و تحول دیجیتال، به تعمیق همکاری بین دو کشور اشاره کرد. این نمایشگاه نمادی از انعطافپذیری و پتانسیل روابط چین و امارات بود.
تقویت سرمایهگذاریهای چینی در ابوظبی
به گفته حربالمحیری، مدیر اجرایی بخش رشد سرمایهگذار در دفتر سرمایهگذاری ابوظبی، سرمایهگذاریهای چینی باعث ایجاد شغل، توسعه زیرساختها و تقویت موقعیت ابوظبی بهعنوان یک قطب جهانی میشود. این سرمایهگذاریها بخشهایی مانند بنادر، صنعت، انرژی و املاک را در بر میگیرد و به اهداف متنوعسازی امارات کمک میکند.
المحیری گفت: مشارکت فزاینده شرکتهای چینی در توسعه بندر و مناطق صنعتی، تواناییهای صنعتی امارات را افزایش میدهد. بازار املاک نیز از سرمایهگذاری چینی بهره برده و پروژههایی در بخشهای مسکونی به دلیل هجوم رو به رشد گردشگران چینی انجام شده است.
ابوظبی که ۹۰درصد از ذخایر نفت امارات را در اختیار دارد، از همکاری با شرکتهای چینی برای تنوع بخشیدن به اقتصاد و تقویت جایگاه خود بهعنوان یک مرکز مالی و منطقه آزاد استفاده میکند. تجارت دوجانبه در سال ۲۰۲۳ به ۹۵میلیارد دلار رسید که این میزان در نیمه نخست سال ۲۰۲۴ تقریبا ۵۰.۱۰۸میلیارد دلار بوده که نشان دهنده روابط اقتصادی قوی بین دو کشور است.
چین و امارات متحده عربی روابط مستحکمی را ایجاد کردهاند که از سال ۲۰۱۸ به یک مشارکت استراتژیک جامع ارتقا یافته که تعاملات منظم دیپلماتیک سطح بالا و همکاریهای دوجانبه از طریق پلتفرمها مانند بریکس و سازمان همکاری شانگهای در این روند تاثیرگذار است. در این راستا، امارات از ابتکارات چین مانند BRI، ابتکار توسعه جهانی و ابتکار تمدن جهانی حمایت میکند.
ابعاد همکاری دوجانبه چین و امارات
سرمایهگذاری چینی در منطقه اقتصادی خلیفه ابوظبی از طریق ICDZ بر مشارکت استراتژیک چین و امارات تاکید میکند. این همکاری با تقویت نوآوری صنعتی، تنوع اقتصادی و توسعه پایدار، ابوظبی را به عنوان یک بازیگر محوری در تجارت و سرمایهگذاری جهانی تبدیل کرده و با تعمیق روابط دو کشور، ICDZ به چراغ پیشرفت اقتصادی و الگویی برای همکاری بینالمللی تبدیل میشود.
باید توجه داشت که امارات بزرگترین بازار صادراتی چین در خاورمیانه و دومین شریک تجاری بزرگ است و در این میان، BRIاز طریق پروژه ظرفیت صنعتی چین و امارات و ترمینال کانتینری بندر خلیفه، مزایای متقابل را نمایان میکنند. همچنین دو کشور روابط مالی خود را با قراردادهای سوآپ ارز دوجانبه و ترتیبات تسویه برای تسهیل تجارت و تضمین ثبات مالی تعمیق بخشیدهاند.
قرارداد سوآپ ارز پنجساله (۳۵میلیارد یوان) در نوامبر ۲۰۲۳ تمدید شد. چین یک شریک حیاتی در انتقال انرژیهای تجدیدپذیر امارات است که در پروژههای انرژی خورشیدی، بادی، هستهای و هیدروژن مشارکت دارد. پروژههای قابلتوجه عبارتند از: یک پروژه انرژی خورشیدی متمرکز ۷۰۰مگاواتی توسط شرکت مهندسی ساختمان دولتی چین و پروژه هیبریدی فتوولتائیک و انرژی خورشیدی متمرکز ۹۵۰مگاواتی توسط شانگهای الکتریک.
منبع: اقتصاد سرآمد