به گزارش اقتصاددریایی، «طرح توسعه جزیره هندورابی و طرحهای مرتبط با این جزیره در ستاد توسعه جزایر به ریاست رئیس جمهور مطرح خواهد شد و بسترهایی که پیشبینی شده نیز مورد پیگیری قرار میگیرد». این جملات بخشی از صحبت های روز گذشته سیدرضا صالحی امیری، وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی دولت چهاردهم در سفر به جزیره هندورابی است.
بخشها و حوزههای مختلف اقتصاد دریامحور مورد توجه مسئولان در دولت چهاردهم قرار گرفته است. به نظر میرسد موضوع توسعه جزایر و توسعه همه جانبه بخش های شمالی خلیج فارس یکی از موضوعاتی است که دولت برای آن برنامه جدی دارد. چندی پیش بود که مسعود پزشکیان، رئیس جمهور در جلسه هیات دولت اعلام کرد که مجوزهای لازم برای حضور مشاوران طراز اول بین المللی برای تهیه نقشه راه توسعه سواحل مکران اخذ شده و هماهنگی های لازم صورت گرفته است.
فرزانه صادق، وزیر راه و شهرسازی دولت چهاردهم نیز پیش از این اعلام کرده بود که بازبینی در سیاست های توسعه اقتصاد دریامحور در دستور کار دولت قرار گرفته است و برای آن برنامهریزی هایی انجام شده است. علی عبدالعلی زاده، نماینده رئیسجمهور در هماهنگی اجرای سیاستهای کلی اقتصاد دریامحور نیز از چهرههای دولت است که در این مدت بارها بر ضرورت توجه ویژه به حوزه سواحل و جزایر تاکید کرده است.
یکی از موضوعاتی که توجه ویژه دولت چهاردهم در توسعه دریامحور را به خود اختصاص داده است، حوزه گردشگری دریایی است. رضا صالحی امیری، وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی یکی از مسئولانی است که طی ماه های گذشته از آغاز دولت چهاردهم بارها و بارها بر لزوم برنامه ریزی برای توسعه ظرفیت های گردشگری دریایی در کشور صحبت کرده است. روز گذشته و در حاشیه بازدید صالحی امیری از جزیره هندورابی نکاتی پیرامون طرح های دولت برای توسعه جزایر ایرانی در خلیج فارس مطرح شد.
ایجاد ستادی برای توسعه جزایر در دولت
آنطور که روز گذشته وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی اعلام کرد، ستادی بهمنظور توسعه جزایر در دولت و به ریاست مسعود پزشکیان، رئیس جمهور تشکیل شده است که طرح مسائل و مشکلات و هچنین برنامهریزی های صورت گرفته به منظور توسعه در جزایر در این ستاد مورد بررسی و حمایت قرار خواهد گرفت. نکته ای صالحی امیری بر آن تاکید دارد نیز این است که در طرح جزایر، باید توسعه همه جانبه خلیج فارس مد نظر قرار گرفته شود.
تسهیل شرایط برای توسعه هندورابی
وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی روز گذشته اعلام کرد که طرح توسعه جزیره هندورابی و طرحهای مرتبط با این جزیره در این ستاد و بسترهایی که پیشبینی شده نیز مورد پیگیری قرار گیرد. صالحی امیری همچنین اضافه کرد: موضوع دیگر این است که ظرفیتهای ویژه هندورابی مشخص و روی نشان آن تکیه شود تا در توسعه هندورابی به صورت خاص و ویژه به نتایج اثربخش و متناسب با این ویژگیها دست پیدا کنیم. این عضو هیات دولت چهاردهم همچنین گفت: طرح توسعه گردشگری جزیره هندورابی توسط یک شرکت خصوصی با سرمایهگذاری سه همت در حال اجرا است.
تیرماه سال ۹۳ بود که برخی رسانهها اعلام کردند که مطالعات طرح جامع راهبردی استراتژیک جزیره هندورابی با رویكرد اكوتوریسم پس از ۵ سال توقف با همكاری مشاوران ایرانی و خارجی آغاز شده است. توجه ویژه به محیط زیست هندورابی و حفظ جاذبه های طبیعی با هدف توسعه اکوتوریسم از مهم ترین محورهای تهیه طرح جامع هندورابی است. مطالعات شناخت پایه، جمع آوری و بروزرسانی نتایج طرح های فرادست، تحلیل و آینده نگری و ارائه چشم انداز، ارزیابی گزینه های توسعه، تدوین برنامه ها و طرح ها و نظارت پایش از جمله فصل های شش گانه طرح مطالعاتی هندورابی است.
اهمیت پیوست زیست محیطی توسعه هندورابی
اواخر مهرماه گذشته بود که سمیه رفیعی رییس فراکسیون محیط زیست مجلس شورای اسلامی با اشاره به بازدید از جزیره هندورابی، گفت: طرحهای توسعهای در این جزیره باید پیوست محیط زیستی لازم را داشته باشد و در غیر این صورت قابلیت اجرایی نخواهد داشت. در تابستان سال ۹۶ نیز پروین فرشچی، معاون محیط زیست دریایی وقت در سازمان حفاظت محیط زیست گفته بود: توسعه گردشگری دریایی یکی از برنامه های اصلی این سازمان است که در گام اول با اقدامات لازم در جزیره هندورابی و رعایت ملاحظات محیط زیستی، اکنون این منطقه یک جزیره گردشگری شده است.
آن زمان اعلام شده بود که هندورابی جزیره ای است که می تواند صنایع مختلف از جمله پتروشیمی، بنادر صیادی، اسکله و فرودگاه داشته باشد اما تلاش شده با پتانسیلی که این جزیره دارد، به یک جزیره گردشگری تبدیل شود. براساس این صحبت ها بود که اعلام شد طرح جامع گردشگری برای جزیره هندورابی تهیه خواهد شد که در آن پتانسیل ها و ظرفیت های موجود در این جزیره با تمام ملاحظات زیست محیطی، لحاظ شود. همچنین پیش از این اعلام شده است که طرح جامع گردشگری جزیره هندورابی با نظارت کامل سازمان حفاظت محیط زیست و توسط منطقه آزاد کیش تهیه شد و اکنون هندورابی دیگر یک جزیره گردشگری است و صنعت دیگری در آن فعالیت نخواهد کرد.
آنطور که مشخص است دولت چهاردهم همسو با سیاست های کلی توسعه دریامحور ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری برنامه ریزی های جدی برای پیشرفت مناطق ساحلی، جزایر و بخش های مختلف اقتصاد دریامحور در کشور دارد. نکته مهم اینکه سیاستهای توسعه اقتصاد دریامحور مورد نظر دولت در بودجه سال آینده با نظر مثبت هیات عالی نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام، همسو با برنامه هفتم پیشرفت کشور نیز هست.
منبع: اقتصاد سرآمد