بوق خبر - قند یکی از اجزای ضروری رژیم غذایی هر کسی است. اما آیا تا به حال مقدار قندی که روزانه مصرف میکنید را اندازه گرفته اید؟ شیرینی جات شاید تنقلات محبوب تان باشند، اما میزان قند دریافتی را به شدت افزایش میدهند.
همه تنقلات خوشمزهای مثل کیک، بیسکوییت، شکلات، شیرینی، دونات و بسیاری دیگر مملوء از قند هستند.
حتماً دربارهی مضرات مصرف زیاد قند شنیده اید. این کار ریسک ابتلا به دیابت، بیماریهای قلبی و دیگر بیماریهای مزمن را بالا میبرد.
وقتی بیش از حد قند مصرف میکنید بدن تان علائم واضحی از خود بروز میدهد. این علائم میتواند هشداری به شما باشد تا قند کمتری مصرف کنید.
قند شاید برای پرزهای چشایی تان خوشایند باشد، اما سوخت خوبی برای بقیهی قسمتهای بدن تان نیست.
طبق تحقیقات، مصرف نوشیدنیهای دارای قندهای افزودنی، زمینه ساز چاقی در بزرگسالان و کودکان میشود.
با این حال، بدن قند را زودتر از پروتئین، فیبر و چربیهای سالم میسوزاند؛ بنابراین تنقلات شیرین میتوانند شما را حتی از قبل هم گرسنهتر کنند. مصرف قند، مغز را غرق دوپامین یا همان هورمون لذت میکند، اما در عین حال، سوخت و ساز بدن تان را مختل میکند و روی هورمونهایی که شما را از سیر شدن تان باخبر میکنند، تأثیر میگذارد.
این چرخه میتواند منجر به مصرف وسواس گونهی تنقلات و یک گرسنگی سیری ناپذیر شود، امری که به ویژه زمانی میتواند دشوار باشد که در زمان خاصی از روز هوس تنقلات شیرین میکنید.
شبها که بدن با سرعت پایین تری انرژی میسوزاند و تاب آوری بیشتری در برابر قند دارد، مستعد هوس قند (و همینطور نمک و نشاسته) هستیم؛ و اگر هم شبها عادت به خوردن تنقلات دارید بدانید که این عادت باعث بالا رفتن ریسک اضافه وزن یا چاقی میشود.
مصرف بیش از اندازهی قند میتواند شما را دمدمی مزاج یا سست و بی حال هم کند، به خصوص اگر خوراکی تان تنقلات قند بالا و فرآوری شده باشد.
مصرف مواد غذاییای که قند زیادی دارند، اما فاقد پروتئین یا چربی هستند موجب بالا رفتن شدید و ناگهانی قند خون میشوند، امری که باعث افت ناگهانی انرژی و احساس خستگی و زودرنج شدن شما میشود. این افت انرژی که پس از افزایش شدید قند خون رخ میدهد، باعث کاهش قند خون در مغز هم میشود و به همین دلیل ممکن است بعد از مصرف زیاد قند، کمی احساس گیجی کنید.
تحقیاقات نشان داده بالا بودن قند خون اثری منفی بر توانایی شناختی ما دارد، امری که میتواند به معنای بروز مشکل در یادگیری و ادغام خاطرات باشد.
مصرف قندهای افزودنی در بلند مدت ممکن است زمینه ساز التهاب و بد شدن روحیه و منجر به بروز علائم افسردگی شود.
مواد غذاییای که قند زیادی دارند میتوانند زمینه ساز جوش شوند، گرچه عوامل غذایی و غیر غذایی زیاد دیگری هست که باید آنها را هم در نظر گرفت.
تحقیقات نشان داده رژیمهای غذاییای که مملوء از مواد غذایی قندی – و همینطور شیر و مواد غذایی چرب – هستند در افراد بزرگسال باعث جوش میشوند.
مصرف زیاد قند میتواند منجر به مقاومت انسولینی شود، امری که باعث افزایش سطح هورمونی به نام آندروژن میشود. بالا بودن سطح آندروژن میتواند باعث جوشهای هورمونی التهابیای شود که دور دهان و فک ظاهر میشوند.
مصرف قند ممکن است به فرآیند پیری پوست سرعت ببخشد، بنابراین باید حواس تان به چین و چروکهای زود هنگام هم باشد.
همچون جوش، سوء هاضمه هم میتواند دلایل متعددی داشته باشد. فارغ از علت ریشهای آن، کارشناسان میگویند داشتن یک رژیم غذایی قند بالا کمک کننده نیست.
بر اساس تحقیقات صورت گرفته بر روی موش ها، مصرف بیش از اندازهی قند میتواند از تنوع جمعیت باکتریهای درون دستگاه گوارش، در عرض تنها چند هفته بکاهد. دادن یک خوراکی قندی مشابه اغلب نوشیدنیهای غیر الکلی به موشها نه تنها باعث کاهش تعداد باکتریهای مفید در رودههای آنها شده بود، بلکه به باکتریهای مضر اجازهی رشد هم داده بود.
تحقیقات نشان داده میان مصرف زیاد قند و نوشیدنیهای غیر الکلی و افزایش میزان ابتلا به بیماریهای التهابی روده مانند کولیت روده (زخم و التهاب مزمن روده بزرگ) ارتباط وجود دارد.
از سویی دیگر، مصرف سبزیجات و مواد غذاییای که فیبر بالایی دارند اثر حفاظتی دارد. اما اگر مواد غذاییای مصرف میکنید که قند افزودنی زیادی دارند، احتمالش هست که برخی از دیگر مواد مغذی مهم برای سلامت دستگاه گوارش و سلامت کلی تان را از دست دهید.