بوق خبر - نتایج یک مطالعه جدید نشان میدهد که مصرف مکملهای ویتامین دی نمیتواند از ابتلا به کرونا یا موارد شدید این بیماری پیشگیری کند.
به گزارشی از روزنامه دیلی میل، در ابتدای همه گیری کرونا تحقیقات مشاهدهای نشان داد که مصرف ویتامین دی میتواند از آلودگی افراد به ویروس کووید-۱۹ و مرگ ناشی از این بیماری کمک کند، اما اکنون نتایج یک مطالعه جدید نشان میدهد که افزایش سطوح ویتامین دی از آلودگی به این ویروس و ابتلا به موارد شدید کرونا پیشگیری نمیکند.
محققان دانشگاه «مک گیل» در کبک کانادا که این مطالعه را انجام داده اند، میگویند هیچ تفاوتی در سطوح ویتامین دی میان افرادی که به ویروس کرونا مبتلا شده اند و افرادی که به این بیماری مبتلا نشده اند، وجود ندارد.
علاوه بر این، در میان بیمارانی که به کرونا مبتلا میشوند، هیچ تفاوتی میان سطح ویتامین دی و احتمال کمتر ابتلای آنها به موارد شدید کرونا یا بستری شدن در بیمارستان مشاهده نشد.
از روزهای ابتدایی همه گیری، محققان در حال بررسی اثرات ویتامین دی هستند. به طور کلی این ویتامین از طریق پوست جذب میشود که نقش مهمی در سیستم ایمنی سالم بدن دارد. یک مطالعه که در فوریه ۲۰۲۱ توسط محققان دانشگاه «بارسلونا» انجام شد، نشان داد که ویتامین دی میزان مرگ و میر ناشی از کرونا را تا ۶۰ درصد کاهش میدهد.
همچنین مطالعه دیگری در مارس ۲۰۲۱ نشان داد که ویتامین دی خطر ابتلا به کرونا را تا هفت درصد کاهش میدهد. اما بسیاری از متخصصان بهداشتی میگویند که هنوز شواهد کافی وجود ندارد که نشان دهد مصرف این ویتامین تقویت کننده سیستم ایمنی بدن، میتواند از ابتلا به کووید-۱۹ جلوگیری یا آن را درمان کند.
اکنون محققان در این مطالعه که در نشریه PLOS Medicine منتشر شده است، واریانهای ژنتیکی را که به شدت با افزایش سطوح ویتامین دی در ارتباط هستند، بررسی کردند.
آنها چهار هزار و ۱۳۴ فرد مبتلا به کرونا و یک میلیون و ۲۸۴ هزار و ۸۷۶ فرد سالم را از ۱۱ کشور جهان مورد بررسی قرار دادند. در مرحله بعدی، محققان از فرایندی موسوم به تصادفی سازی مندلی که تغییرات را در ژنهای خاص مورد بررسی قرار میدهد، استفاده کردند؛ در این مطالعه تغییرات ایجادشده در ژنهای خاص در ارتباط با سطوح بالای ویتامین دی و تاثیر آنها بر بیماری کرونا مورد بررسی قرار گرفت.
محققان درصدد دریافتن این موضوع بودند که آیا داشتن استعداد ژنتیکی برای افزایش سطح ویتامین D با عواقب کمتر در افرادی که به این ویروس مبتلا شده اند، ارتباط دارد یا خیر.
محققان در این مطالعه هیچ مدرکی دال بر ارتباط میان سطوح بالای ویتامین دی و خطر کمتر ابتلا به کووید-۱۹ پیدا نکردند. علاوه بر این، در میان بیمارانی که نتیجه آزمایش کرونای آنها مثبت شده بود، هیچ ارتباطی میان سطوح بالای ویتامین دی و احتمال کمتر بستری شدن آنها در بیمارستان و ابتلا به موارد شدید کرونا وجود نداشت.
با این حال نویسندگان این مطالعه خاطرنشان کردند که مطالعه آنها شامل افرادی که کمبود ویتامین دی داشتند، نمیشود؛ بنابراین هنوز هم ممکن است بیمارانی که «کمبود واقعی» ویتامین دی دارند، از فواید مصرف مکملهای این ویتامین بهرهمند شوند.