اقتصاددریاپایه

چشم‌انداز توسعه دریامحور در ایران و کشورهای منطقه

سیاست‌های توسعه دریایی به‌عنوان یکی از ارکان اساسی در رشد اقتصادی و اجتماعی کشورهای ساحلی، نقش کلیدی در بهره‌برداری بهینه از منابع دریایی و بهبود کیفیت زندگی ساکنان این مناطق ایفا می‌کنند. با توجه به موقعیت جغرافیایی ایران و سایر کشورهای منطقه، این سیاست‌ها می‌توانند به‌عنوان ابزاری مؤثر در توسعه پایدار و جذب سرمایه‌گذاری‌های خارجی عمل کنند.

هدف گذاری سیمای بنادر ایران با سرمایه‌گذاری ۵۰ همتی

با هدف تحقق برنامه‌های توسعه دریامحور در دولت چهاردهم، برای جذب سرمایه‌گذاری بالغ برای ۵۰هزار میلیارد تومان (همت) در بنادر کشور هدف‌گذاری شده است. در این میان آنطور که مسئولان سازمان بنادر و دریانوردی اعلام کرده‌اند، ۱۶پروژه بندری نیز با استفاده از توانمندی‌های بخش خصوصی کشور در قالب قرارداد‌های BOT و BOO در بنادر توسط رئیس‌جمهور در ۱۶بهمن‌ماه امسال، افتتاح و ظرفیت‌های جدید به خدمات بندری و بارآفرینی افزوده شد.

پشت‌پرده تفاهم‌نامه ۵۵میلیارد دلاری مَکُران فاش شد

هر روز موضوع جدیدی درباره وضعیت کنونی و سرنوشت احتمالی توسعه سواحل مکران در رسانه‌ها منعکس می‌شود. اراده دولت چهاردهم به توسعه دریامحور و همچنین توجه ویژه به طرح توسعه سواحل مکران به‌عنوان یکی از کلیدی‌ترین پروژه‌های اقتصاد دریاپایه در کشور موجب شده، بررسی‌های دقیق‌تری درباره عملکرد دبیرخانه توسعه مکران در دستور کار قرار گیرد.

اهمیت زیرساخت‌ها برای توسعه دریامحور

توسعه دریامحور در کشورهایی که دارای سواحل طولانی و منابع دریایی غنی هستند، می‌تواند منجربه ایجاد فرصت‌های تجاری و اقتصادی، افزایش اتصال بین‌المللی و تسهیل ارتباطات، بهبود بهره‌وری منابع و حمایت از پایداری محیط‌زیست شود. در این زمینه، زیرساخت‌ها به‌عنوان بستر اصلی توسعه پایدار شناخته می‌شوند. ایران با داشتن بیش از ۵۸۰۰کیلومتر مرز آبی در شمال و جنوب، ظرفیت‌های عظیمی برای توسعه این بخش دارد، اما بهره‌برداری از این ظرفیت‌ها مستلزم تقویت و توسعه زیرساخت‌های مرتبط است.

ورود جدی وزرا به اقتصادِ دریا

باوجود تاکیدات بسیار بر مقوله توسعه دریامحور و اثرات موثر آن بر بهبود معیشت، اشتغال، گردشگری، تجارت، حمل‌ونقل و... سال‌هاست این موضوع به دلایل مختلف مغفول مانده و شکوفایی در این بخش نیازمند یک نقشه راه مشخص و هماهنگی همه دستگاه‌های مربوطه است.

اهمیت زیرساخت‌ها برای توسعه دریامحور

توسعه دریامحور به‌عنوان یک رویکرد استراتژیک برای بهره‌برداری از منابع دریایی و ارتقای اقتصاد کشورها، نیازمند زیرساخت‌های مناسب و کارآمد است. زیرساخت‌ها در توسعه دریامحور نقش اساسی و حیاتی دارند و به‌عنوان یکی از ارکان اصلی رشد اقتصادی، ایجاد اشتغال، ارتقای کیفیت زندگی و حفظ محیط‌زیست شناخته می‌شوند.

پوست‌اندازی شمایل توسعه مَکُران

روزی نیست که یکی از اعضای دولت با اظهارنظری موضوع توسعه سواحل مَکُران را به سرخط اخبار رسانه‌ها نیاورد. دولت چهاردهم برای توسعه سواحل مَکُران قطعا برنامه‌های جدی دارد، اما پس از گذشت حدود ۶ماه از آغاز این دولت، هنوز یک صدای واحد درباره این برنامه‌ها شنیده نمی‌شود.

پاکستان در رویای توسعه اقتصاد دریایی

پاکستان که در تقاطع آسیای جنوبی، خاورمیانه و آسیای مرکزی قرار دارد، دارای خط ساحلی به طول ۱۰۴۶کیلومتر و دارای منطقه دریایی غنی به وسعت ۲۹۰هزار کیلومترمربع در دریای عرب است. همچنین خلیج‌فارس که یک‌سوم تجارت جهانی نفت از آن عبور می‌کند، در بخش جنوب‌غربی پاکستان واقع شده است. علاوه‌بر این، پاکستان همچنین امکان اتصال دریایی را به جمهوری‌های آسیای مرکزی محصور در خشکی و افغانستان ارائه می‌دهد. در مجموع، پاکستان تمام شرایط لازم برای تبدیل به قدرت دریایی را دارد.

تحقق رشد ۸درصدی اقتصاد از مسیر دریا!

اقتصاد دریامحور در حال حاضر سهم اندکی از رشد اقتصادی کشور را به خود اختصاص داده است. بسیاری از کارشناسان معتقدند که برای دستیابی به رشد ۸درصدی هدف‌گذاری‌شده برای اقتصاد کشور، نیازمند برنامه‌ریزی دقیق و افزایش سهم اقتصاد دریا از اقتصاد ملی ایران هستیم.

«هرمزگان» خط اول توسعه دریامحور ایران

سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان هرمزگان در اقدامی ارزشمند در نامه‌ای به تمامی دستگاه‌های اجرایی، دانشگاه‌ها و شرکت‌های فعال در این استان، از آن‌ها خواسته است تا پیشنهادات خود را جهت تهیه و تدوین برنامه عملیاتی اقتصاد دریامحور به این سازمان ارسال کنند. تاریخ این نامه مربوط به ۲۹دی ماه گذشته بوده و زمانی که برای ارسال پیشنهادات اعلام شده، سوم بهمن ماه است.

توسعه دریامحور در گرو نقش‌آفرینی جامعه محلی

جریان اقتصاد در کشور باید گسترش پیدا کند و این مهم زمانی محقق خواهد شد که از ظرفیت و توانمندی جوامع محلی استفاده شود. پیله‌وران و مرزنشینان ساحلی با روش‌های سنتی قادر هستند بسیاری از مشکلات اقتصادی کشور را حل کنند، اما متأسفانه در سال‌های گذشته توجهی به آن‌ها نشده بود و روز‌به‌روز محدودیت‌ها بر آن‌ها افزایش پیدا می‌کرد. در دولت چهاردهم به نظر می‌رسد این رویه تغییر کرده و بومیان و ساکنان مناطق ساحلی قرار است به محور اصلی توسعه دریامحور در کشور تبدیل شوند.

«مَکُران» آخرین فرصت ایجاد توازن تمدنی در خلیج فارس

بیست‌وچهارمین جلسه کمیسیون عمران، احداث و امور زیربنایی اتاق تهران با حضور علی عبدالعلی‌زاده، نماینده رئیس‌جمهور در هماهنگی اجرای سیاست‌های کلی توسعه دریامحور، محمود نجفی‌عرب، رئیس و فریدون وردی‌نژاد، دبیرکل اتاق تهران، نمایندگان تشکل‌ها و فعالان حوزه مسکن و عمران با موضوع طراحی شهرک‌های ساحلی برگزار شد.