گوناگون

آغاز دیپلماسی  ریل‌پایه با کشورهای همسایه

گسترش خطوط ریلی یکی از برنامه‌هایی است که به منظور توسعه دیپلماسی اقتصادی و سیاسی میان ایران و سایر کشورهای منطقه به‌صورت ویژه در دستور کار قرار گرفته است. به نظر می‌رسد توسعه ریل‌پایه برای افزایش ظرفیت‌های کریدوری و ترانزیتی کشور یکی از اولویت‌هایی است که می‌تواند زمینه‌ساز سرعت گرفتن توسعه در این زمینه باشد.

تبعات تله‌های سرمایه گذاری در ایران

مرتضی فاخری، دکتری مدیریت بازرگانی - اقتصاد ایران در سال‌های اخیر با چالش‌های متعددی مواجه بوده است که یکی از مهم‌ترین آن‌ها، تله‌های سرمایه‌گذاری است. این تله‌ها، شرایطی را ایجاد می‌کنند که سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی را از ورود به بازار یا توسعه فعالیت‌های اقتصادی بازمی‌دارند. 

رکوردشکنی حمل‌ونقل ترکیبی گروه کشتیرانی  در بنادر ایران

روزهای پایانی اسفندماه سال گذشته بود که مسئولان شرکت کشتیرانی اعلام کردند که رکورد حمل کانتینر در گروه کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران شکسته شد. حالا و به فاصله یک‌ماه از انتشار این رکورد، مدیرعامل شرکت حمل‌و‌نقل ترکیبی گروه کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران اعلام کرده است که این شرکت توانسته با حمل مجموعاً ۱۵۳هزار و ۵۰۰تُن انواع کالا ظرف یک‌ماه گذشته، رکورد بی‌سابقه‌ای را به ثبت برساند.

فشارافزایی پارس‌جنوبی کلید عبور از واردات گاز

مدت‌هاست که بسیاری از کارشناسان درباره اهمیت فشارافزایی میدان گازی پارس‌جنوبی برای عبور از ناترازی گازی و تامین نیازهای انرژی در داخل کشور صحبت می‌کنند. در میان صحبت‌های کارشناسان و مسئولان دولتی درباره وضعیت میدان گازی پارس‌جنوبی یک نقطه مشترک همیشه وجود داشته و آن اینکه باید سرمایه‌گذاری‌های لازم برای فشارافزایی بیشتر و تولید گاز صورت گیرد، در غیر این صورت ممکن است برای جبران دیر شود.

دومینوی سقوط در بازارهای جهانی

اعمال تعرفه‌های ترامپ طی روزهای گذشته موجب سقوط تمامی بازارهای مالی در جهان شده است. هرچند شدت این ریزش‌ها در بازارهای مختلف کم و زیاد است، اما امروز می‌توان گفت که هیچ بازاری از تبعات تصمیم‌های اقتصادی و تجاری رئیس‌جمهور ایالات متحده آمریکا در امان نمانده است. بورس تهران نیز هرچند پیش از اعمال تعرفه‌های ترامپ هم در مسیر نزولی قرار داشت، اما عملکرد روزهای گذشته نشان می‌دهد که بازار سهام کشورمان نیز تحت تاثیر ریزش بازارهای مالی جهانی قرار گرفته است.

رقابت استان‌های ساحلی در وضعیت قرمزِ آبی

کاهش شدید میزان بارندگی در استان هرمزگان موجب شده تا از همین روزهای ابتدایی سال۱۴۰۴ در وضعیت قرمز ‌آبی قرار بگیرد. براساس داده‌های سازمان هواشناسی، بارش‌ها در کشور به‌طور کلی کاهش یافته و در سه‌استان هرمزگان، سیستان و بلوچستان و تهران، بحران کم‌آبی شدت بیشتری پیدا کرده است.

اقبال نوروزی مردم به حمل‌ونقل عمومی

مرکز مدیریت راه‌های کشور از تردد حدود ۴۶میلیون خودرو در محورهای برون‌شهری در بازه زمانی اجرای طرح سفرهای نوروزی (۲۵اسفند تا ۱۵فروردین) خبر داد. از طرف دیگر معاون گردشگری وزیر میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی کشور اعلام کرده است که بیش از ۳۶میلیون و ۵۰۰هزار نفر در ایام تعطیلات نوروز به سفر رفتند و بیش از ۱۰میلیون نفر شب‌اقامت در اقامتگاه‌های رسمی ثبت شده است.

نفتکش‌های ایران در معرض توقیف

تشدید تحریم‌های آمریکا علیه کشورمان، به‌ویژه در حوزه صنعت نفت که ستون فقرات اقتصاد ایران محسوب می‌شود، چالش‌های عمیق و چندلایه‌ای را به همراه داشته است. هشتم فروردین‌ماه سال‌جاری بلومبرگ از توقف ۱۱نفتکش حامل حدود ۱۷میلیون بشکه نفت ایران در سواحل مالزی خبر داد؛ خبری که نشانه‌ای از اختلال در زنجیره لجستیکی تجارت نفت ایران با چین، بزرگ‌ترین خریدار نفت کشورمان است.

چشم‌انداز نفوذ اقتصادی چین در آمریکای لاتین

در سال‌های اخیر، طرح کمربند و جاده چین (BRI) زمینه همکاری مهمی را در آمریکای لاتین ایجاد کرده است که فرصت‌های جدیدی را در بخش‌های زیرساخت، انرژی و تجارت ارائه می‌کند. این ابتکار با هدف افزایش ارتباطات در مقیاس جهانی، روابط اقتصادی را با کشورهای آمریکای لاتین تعمیق بخشیده و سرمایه‌گذاری متقابل را تشویق کرده است.

«تهاتر نفت» در اختیار توسعه ترانزیت ریل‌پایه

در سال ۱۴۰۳ با استفاده از ابزار تهاتر نفت، همچنین توسعه استفاده از توان و ظرفیت بخش خصوصی، بر آن بودیم تا ضمن افزایش ظرفیت ناوگان، انتقال هرچه بیشتر بار از جاده به ریل را در دستور کار خود قرار دهیم که این اقدامات، علاوه‌بر توسعه اقتصادی، به توسعه اجتماعی خواهد انجامید. حالا آنطور که مشخص است، موضوع توسعه ریل‌پایه کشور با استفاده از ظرفیت‌های اقتصادی تهاتر نفت در سال‌جاری نیز ادامه خواهد داشت.

پشت‌پرده  برنامه‌های روسیه در مجمع قطب‌ شمال چیست؟

با توجه به ذوب یخ‌های قطب ‌شمال، این منطقه به دلیل منابع عظیم انرژی و نقش بالقوه آن در تجارت بین‌المللی دریایی اهمیت فزاینده‌ای پیدا کرده، در نتیجه روسیه به دنبال بهره‌برداری از این منابع و توسعه یک مسیر تجارت دریایی بین‌المللی از طریق مسیر دریای شمال است.