اقتصاددریاپایه

سواحل مَکُران در غوغای توسعه متوازن

سفر دو روزه مسعود پزشکیان، رئیس جمهور به همراه برخی از اعضای دولت برای دومین بار به استان سیستان و بلوچستان در نگاهی ساده، نشان دهنده اهمیت ایجاد توسعه متوازن و همچنین رونق اقتصاد در این منطقه از کشور است. حضور مدیران مختلف وزارتخانه‌های دولت در منطقه مَکُران و بررسی شرایط آن منطقه و احصا مشکلات آنها نیز از موضوعاتی است که نشان می‌دهد، برنامه دولت برای ایجاد توسعه مبتنی بر اقتصاد دریامحور برای سواحل مَکُران یکی از برنامه‌های اساسی با در نظر گرفتن شرایط و ظرفیت‌های جامعه محلی این منطقه است.

راهکارهای تحقق رؤیای توسعه سواحل مَکُران

موضوع انتقال پایتخت ایران از تهران به شهری دیگر دهه‌ها پیش برای نخستین بار مطرح شد. این موضوع در دولت چهاردهم طی هفته‌های گذشته از سوی رئیس‌جمهور، معاون اول رئیس جمهور و همچنین سخنگوی دولت نیز مطرح شده است. هرچند در یکی از آخرین اظهار نظرها در این رابطه، مدیر اجرایی رئیس جمهور موضوع انتقال پایتخت به مَکُران را در حد یک «ایده» دانسته بود، اما بررسی چالش‌های اجرایی شدن این موضوع موضوع مهمی است که باید مورد توجه قرار گیرد.

ضرورت ایجاد زیرساخت‌های اینترنتی برای آرامش و توسعه مَکُران

اهمیت دسترسی به اینترنت باکیفیت برای سهولت ارتباط میان ساکنان مناطق و همچنین رونق کسب و کارهای مختلف در دنیای امروز بر کسی پوشیده نیست. ایجاد زیرساخت‌های اینترنتی و ارتباطی نیز یکی از موارد مهم برای پایه‌گذاری توسعه متوازن و همسو با ارتباطات جهانی است. در چنین شرایطی است که توسعه زیرساخت‌های اینترنتی و مخابراتی برای منطقه‌ای مانند سواحل مَکُران دارای اهمیت بالایی می‌شود.

ظرفیت‌های دریامحور سیستان و بلوچستان زیر ذره‌بین دولت

مسعود پزشکیان، رئیس جمهور قرار است امروز برای سفری دو روزه راهی استان سیستان و بلوچستان شود. طبق اعلام روابط عمومی دفتر ریاست جمهوری، این سفر طی روزهای پنجشنبه و جمعه و در راستای تکمیل نخستین سفر استانی رئیس دولت چهاردهم به این استان و همچنین تحقق وعده‌های مطرح شده خواهد بود. آنطور که رسانه‌ها اعلام کرده اند مقصد این دور سفرهای پزشکیان زابل و چابهار خواهد بود.

فرمان رئیس‌جمهور برای جلوگیری از آلودگی دریا

پس از سال‌ها رفت و برگشت لایحه اصلاحات ضمایم کنوانسیون بین المللی جلوگیری از آلودگی دریا ناشی از کشتی‌ها، سرانجام روز گذشته بود که مسعود پزشکیان، رئیس جمهور این قانون را برای اجرا ابلاغ کرد.

تدوین یک استراتژی دقیق و بهره‌گیری از بخش خصوصی برای تحول در اقتصاد دریامحور

پزشکیان در جلسه امروز توسعه اقتصاد دریامحور ضمن تأکید بر تدوین یک استراتژی دقیق در این زمینه، به ضرورت حضور بخش خصوصی در صنایع مربوط به دریا پرداخت و اظهار داشت: برای حضور بخش خصوصی لازم است که چارچوب‌های اقتصادی و پیوست‌های تجاری برنامه‌های توسعه اقتصاد دریا محور تهیه و تدوین شود.

مَکُران کارنامه سیاست‌گذاری و حکمرانی ایران است

باید برای توسعه مَکُران از تجربه جهانی استفاده شود. این موضوعی است که حالا هم دولتمردان و هم بخش خصوصی بر آن تاکید می کنند. با این حال ایجاد فضای تعامل سازنده و برقراری صلح و آرامش نیز مساله مهم دیگری است که روز گذشته علی عبدالعلی زاده، نماینده ویژه رئیس جمهور در هماهنگی اجرای سیاست های کلی اقتصاد دریامحور بر اهمیت و ضرورت آن تاکید کرد.

سیاست‌های کلی دریامحور بر مدار توسعه

هیات عالی نظارت مجمع تشخیص مصلحت رویکرد بودجه ۱۴۰۴ درخصوص شش محور از جمله «توسعه دریامحور» را منطبق با سیاست‌های کلی برنامه هفتم دانست. این در حالی است که کمیسیون اقتصادی مجمع در گزارش خود اعلام کرده بود که رویکرد بودجه سال آینده در موضوعات «معیشت و رفاه خانوار» و «پیشران‌های اقتصادی» و «توسعه اقتصاد دریامحور»، «عدم اتکای بودجه به نفت»، «توسعه صادرات» و «اصلاح نظام مالی» با سیاست‌های کلی انطباق ندارد.

«اقتصاد دریامحور» نقطه اتکای سند چشم‌انداز ۱۴۳۰

«توسعه اقتصاد دریامحور» می‌تواند نقش پررنگی در برنامه‌های اقتصادی آینده جمهوری اسلامی ایران ایفا کند. این موضوع را به سادگی و از تاکید مسئولان نظام می‌توان متوجه شد. بسیاری از دولتمردان و سیاست‌گذاران کشور مدت‌هاست که می‌گویند در دهه‌های گذشته از ظرفیت‌های توسعه اقتصاد دریامحور در کشور غفلت شده است و دیگر فرصتی برای تاخیر در توسعه بر این بستر وجود ندارد.

بنادر پیشران اقتصاد کشور هستند

وزیر راه و شهرسازی با تاکید بر اینکه سیاست دولت چهاردهم، تحقق توسعه دریامحور است، گفت: بنادر، پیشران اقتصادی کشور هستند و تحقق توسعه دریامحور با مشارکت دولت و بخش خصوصی، محقق می‌شود.

نماینده ویژه رئیس جمهور در هماهنگی اجرای سیاست‌های کلی توسعه دریامحور:

تمدن سازی و آبادانی سواحل مَکُران در دستور کار است

نماینده ویژه رئیس جمهور در هماهنگی اجرای سیاست‌های کلی توسعه دریامحور گفت: برنامه‌های مهم نظام جمهوری اسلامی و دولت چهاردهم و کل حاکمیت تمدن سازی و آبادانی سواحل مَکُران است تا شاهد تحول در این منطقه و توسعه و رونق اشتغال و تولید باشیم.

همهمه در ساختار دریامحور ایران

ساختارسازی، ساده‌ترین کار ممکن دولت‌ها برای شعارسازی و آمارسازی است که به دلیل سهل الوصول بودن این کار، هر دولتی که بر سر کار می‌آید، انبوهی از ساختارها به ساختارهای قبلی می‌افزاید تا بدین وسیله بیلان کار ایجاد کند.